A holokauszt magyarországi emléknapjának záróprogramjai

Ma zárulnak a holokauszt magyarországi emléknapjának programjai; a fővárosi Terror Háza Múzeumnál Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Schmidt Mária, a közgyűjtemény főigazgatója mond beszédet.

Az Élet Menete Alapítvány szintén ma tartja hagyományos fáklyás felvonulását Budapesten. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja, április 16. az idén szombatra esett, ezért a zsidó vallás előírásaira tekintettel nem aznap, hanem pénteken tartották, illetve ma rendezik a programokat. A Páva utcai emlékközpont szombaton is várta az egyéni megemlékezőket, ezen a napon kiállításaik hosszabbított nyitva tartással, ingyenesen voltak látogathatók.

Az Élet Menete Alapítvány idei, kilencedik magyarországi felvonulása a budapesti Klauzál térről indul, és a Parlament elé, a Kossuth térre érkezik. Az esemény kezdetén Tarlós István főpolgármester mond beszédet, a végén pedig José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének videoüzenetét láthatják kivetítőkön a résztvevők.

A felvonulást az Élet Menete Alapítvány, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a Főpolgármesteri Hivatal, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, illetve zsidó és nem zsidó ifjúsági szervezetek közösen rendezik.

A fáklyás felvonulással emlékeznek az áldozatokra: zsidó, roma, másságukért üldözött emberekre, ellenállókra és azokra is, akik a nyilasokkal bátran szembeszállva mentették az üldözötteket.

A felvonulás végén Élet Menete Emlékplaketteket adnak át Világ Igazai kitüntetetteknek, beszédet mond Markovics Zsolt szegedi rabbi és Gordon Gábor, az Élet Menete Alapítvány elnöke. A megemlékezés végén 600 fehér léggömböt eresztenek a magasba a 600 ezer magyar áldozat emlékére.

Az Országgyűlés 2000. évi döntése szerint 2001-től minden évben április 16-án tartják a holokauszt áldozatainak magyarországi emléknapját.

A magyarországi zsidók gettókba zárása 1944. április 16-án kezdődött Kárpátalján, az akkori Magyarország területén. Ezt követte ausztriai, németországi és lengyelországi haláltáborokba hurcolásuk. Néhány hónap alatt több százezer vidéki magyarországi zsidó embert gyilkoltak meg a koncentrációs táborokban.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.