Tízezres tüntetések Jemenben

Tízezrek tüntettek kedden Jemen nagyobb városaiban, tiltakozva a Perzsa-öböl menti államoknak a jemeni belpolitikai válság megoldására előterjesztett rendezési terve ellen, mert az nem ad lehetőséget Ali Abdalláh Száleh elnök felelősségre vonására.

A hat térségbeli államot tömörítő Öböl menti Együttműködési Tanács vasárnap felszólította a jemeni elnököt, hogy az ellenzékével kötendő alku keretében adja át a hatalmat egyik alelnökének. A rendezési terv azonban nem állapít meg határidőt a hatalom átadására, és mentesíti az elnököt és családját a törvényes felelősségre vonás alól. A tüntetők transzparensein az volt olvasható, hogy “a vérontás után Szálehet bíróság elé kell állítani”, és hogy “Száleh nem maradhat büntetlenül”. A hadsereg és a biztonsági erők több száz egyenruhás tagja a tüntetőkkel tartott a megmozdulásokon.

Kedden a jemeni ellenzéki pártok küldöttsége tárgyalt Szaúd-Arábia, Omán és Kuvait nagyköveteivel, hogy tisztázzák, hogyan értelmezi a hatalom átadását a GCC béketerve, amelyben nem szerepel határidő Száleh lemondására. “Írásos részleteket akarunk arról, hogyan fog megtörténni a hatalom átadása az elnök és az alelnök között” – mondta Mohammed al-Mutavakkil, az ellenzéki koalíció egyik vezetője. Az ellenzék arra is kíváncsi, hogy a hatalomátadás után maradnak-e jogkörök az elnök kezében, és ha elnök marad, akár jogkörökkel, akár azok nélkül, joga lesz-e beavatkozni a kormány, a hadsereg és a biztonsági erők döntéseibe.

Száleh elfogadta a GCC béketervét, annak ellenére, hogy az állami média előzőleg azt sugallta, hogy el fogja utasítani azt. A hatalomátadás technikailag a 2013-ra tervezett következő elnökválasztásokig elhúzódhat. Száleh új parlamenti és elnökválasztásokat javasolt idén a politikai reformok keretében, de ragaszkodik hozzá, hogy elnökként felügyelje az átmenetet, vagy “biztos kezekbe” adja át a hatalmat. Miközben a tüntetők az elnök azonnali távozását követelik, az ellenzék egy része kiegyezne azzal, hogy Száleh még néhány hónapig hatalmon maradjon, mielőtt végleg átadná azt alelnökének.  (hirado.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.