Ban Ki Mun: remélem, Magyarországnak elég szavazata lesz a BT-tagsághoz

“Remélem, folytatják majd a munkát a tagállamok körében, hogy az ősszel elegendő szavazatuk legyen az ENSZ közgyűlésében” ahhoz, hogy Magyarország 2012-2013-ban ismét az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagja legyen – jelentette ki az MTI-nek New Yorkban Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára, aki vasárnap az uniós magyar elnökséggel folytatandó eszmecserére érkezik Budapestre.

Ban Ki Mun hétfőn eszmecserét folytat majd Schmitt Pál köztársasági elnökkel, Orbán Viktor miniszterelnökkel, Martonyi János külügyminiszterrel és az ellenzék képviselőivel.

“Lehet, hogy Magyarországot kis országnak mondják, de Magyarország nagyon fontos partner és ENSZ-tagállam. Magyarország jelenleg az Európai Unió elnöke. Az önök országa csapatokat vezényelt több térségbe, és én nagyon nagyra értékelem ezt a nemes hozzájárulást. Önök tagjai az Emberi Jogi Tanácsnak, és tudomásom van arról, hogy nagyon keményen dolgoznak azon, hogy 2012-2013-ban a Biztonsági Tanács nem állandó tagjává váljanak”.

A főtitkár, mivel nem ő illetékes a BT-tagság ügyében dönteni, az MTI-nek a magyar esélyekre vonatkozó kérdésére így válaszolt: “Remélem, hogy tovább folytatják majd a munkát a tagállamok körében, hogy az ősszel elegendő szavazatuk legyen az ENSZ közgyűlésében”.

Az MTI-nek arra a felvetésére, hogy a közép- és kelet-európai országok, a két évtizeddel ezelőtti tapasztalataikra támaszkodva támogatnák-e a békés átmenetet Észak-Afrikában és az arab világban, Ban Ki Mun kijelentette: “Igen, ha visszatekintünk arra, ahogy a kelet-európai országok a nyolcvanas években átalakultak, rögtön a hidegháború befejeződése után és a Szovjetunió széthullásával párhuzamosan, azt láthatjuk, hogy ez egy olyan lehetőség, amely csak egyszer adódik egy nemzedék életében. Most hasonló helyzetnek lehetünk tanúi a Közel-Keleten és Észak-Afrikában.”

“Diákként én is részt vettem tüntetéseken, amelyeken hangosan követeltük a szabadságot. Ennek eredményeképpen kivívtuk a társadalmi és a gazdasági haladást. Nagyra becsülöm a magyar népet, amely 1956-ban felkelt a szovjet elnyomás ellen. Talán tudják, hogy általános iskolásként a többi tanuló képviseletében határozott felhívást olvastam fel az ENSZ akkori főtitkárához, Dag Hammarskjöldhöz. Arra kértem: főtitkár úr, kérem, segítsen a magyar fiataloknak, akik énekelnek és szabadságot követelnek maguknak” – jelentette ki az ENSZ főtitkára.

A elefántcsontparti válsággal kapcsolatban a világszervezet első embere elmondta, hogy Laurent Gbagbónak, az ország bukott elnökének az elfogása után beszélt Alassana Ouattara elefántcsontparti elnökkel és sürgette, hogy amint csak lehet, hozzon létre nemzeti egységkormányt a megbékélés, a jogállamiság, az igazságosság elősegítése, valamint az emberi jogok érvényesítése érdekében.

Ban Ki Mun az ENSZ-mandátummal zajló líbiai beavatkozással és a rendezéssel kapcsolatban elmondta, hogy személyesen is folytatja a diplomáciai erőfeszítéseket, ezért Katarban részt vesz a nemzetközi összekötő csoport megbeszélésén, és április 14-én Kairóban ő fog elnökölni a nemzetközi és a regionális szervezetek vezetőinek általa összehívott tanácskozásán. A fórum részvevői között szerepel az Arab Liga, az Iszlám Konferencia Szervezete, az Afrikai Unió és az Európai Unió.

“Megpróbálunk választ találni arra, hogy milyen gyorsan lehet megteremteni a tűzszünetet, s hogy erre azonnal nincs-e lehetőség, s hogyan lehetne humanitárius segélyben részesíteni a sok szenvedőt, akik a válság miatt jutottak erre a sorsra. Ezután megpróbálhatunk politikai megoldást találni a válságra” – mondta Ban Ki Mun.

A kérdésre, hogy Líbia és Elefántcsontpart után történhet-e beavatkozás valamelyik más országban is az ENSZ égisze alatt, az ENSZ főtitkára kijelentette: “Azt tapasztalhatjuk, hogy a változás szele söpör végig a Közel-Keleten és Észak-Afrikán. Őszintén reméljük, hogy a térség vezetői ténylegesen odafigyelnek majd az emberek igényeire, és lépéseket tesznek annak érdekében, hogy teljesítsék azt, amire vágynak. Ez a kormányzati vezetők felelőssége. A demokrácia alapelve, hogy engedni kell az embereket szabadon beszélni és szabadon gyülekezni, és tiszteletben tartani az alapvető emberi jogokat. És reméljük, hogy a világ más részein ilyesmi nem fordul majd elő.”

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának reformjával kapcsolatban a főtitkár úgy nyilatkozott: a tagállamok egyetértenek abban, hogy azoknak a hatalmas változásoknak a következtében, amelyek az ENSZ magalapítása alatt végbementek, a testületet ki kell bővíteni és át kell alakítani. “Olyan módon, hogy az kifejezze a várakozásokat és jobban, demokratikusabb módon képviselje a tagállamokat. A tagállamok hisznek ebben és erről folytatnak eszmecserét, immár csaknem 20 év óta. Ennek tudatában nagyon is itt az ideje a Biztonsági Tanács reformjának. A tagállamok mind informálisan, mind pedig a közgyűlés keretében tárgyalnak erről. Úgy gondolom, hogy a tárgyalások immár egy szövegtervezetről folynak, s remélem, hogy hamarosan egyetértésre jutnak”

A kérdésre, hogy ötéves főtitkári mandátumának az év végi lejárta után tervezi-e, hogy ismét megpályázza a tisztséget, Ban Ki Mun így válaszolt: “Főtitkárként az elmúlt négy és fél évben a béke, a biztonság és az emberi jogok iránti erős elkötelezettséggel dolgoztam. Továbbra is ezen ügyek előmozdításán munkálkodom. Remélem, hogy lesz majd egy olyan alkalom, amikor nyilatkozhatom a saját jövőmről, és ezzel kapcsolatban a tagállamok támogatását fogom majd kérni.”

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.