Líbia: Kadhafi megtiltotta kormánya tagjainak a kiutazást

Nem Músza Kusza, a Nagy-Britanniába menekült líbiai külügyminiszter az egyetlen, aki a süllyedő hajó elhagyása mellett döntött. Állítólag a kormányfő szintén a távozást fontolgatja.

Moammer Kadhafi líbiai vezető megtiltotta a kormánytagoknak és a magas rangú tisztségviselőknek, hogy elhagyják az észak-afrikai országot – írta az as-Sark al-Auszat című arab napilap pénteken.

Az újság értesülései szerint nem Músza Kusza, a Nagy-Britanniába menekült líbiai külügyminiszter az egyetlen, aki a süllyedő hajó elhagyása mellett döntött. Állítólag al-Bagdadi al-Mahmúdi kormányfő – aki egyben a parlament elnöke – szintén a távozást fontolgatja.

Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió jelentése szerint többen menekültek Tunéziába Kadhafi szűkebb köréből. Köztük lehet a titkosszolgálat vezetője, valamint egy magas rangú diplomata. A beszámoló Sokri Gánemet, a nemzeti olajvállalat vezetőjét is megemlítette, de ő utóbb tagadta, hogy elhagyta volna az országot.

Két héttel ezelőtt líbiai kormány-tisztségviselők egy nagyobb csoportja érkezett Tunéziába, de helyszíni beszámolók szerint a hét közepén is több diplomáciai jelzéssel ellátott jármű távozott Líbiából.

Nemcsak a vezetők, az átlagemberek is menekülnek. Az ENSZ menekültügyi főbiztosa, António Guterres csütörtöki kairói látogatásán drámainak nevezte az észak-afrikai országban uralkodó állapotokat. Körülbelül 400 ezer ember menekült Líbiából a szomszédos Egyiptomba és Tunéziába, sokan pedig a harcoló lázadók és kormányerők közötti senki földjén rekedtek: az ő helyzetüket Guterres kétségbeejtőnek nevezte.

Westerwelle: a helyzet nem oldható meg katonai eszközökkel
A líbiai helyzet nem oldható meg katonai eszközökkel – jelentette ki Guido Westerwelle német külügyminiszter pénteken Pekingben.

Úgy véli, csakis politikai megoldás születhet, s e cél érdekében valamennyi érintett felet közös munkára szólította fel. Úgy vélte, az első lépés a fegyverszünet; Moammer Kadhafi líbiai vezetőnek “el kell hallgattatnia a fegyvereket”, és engednie kell, hogy a meginduljon a politikai folyamat.

A német diplomácia vezetője vendéglátójával, Jang Csie-cse kínai külügyminiszterrel folytatott megbeszéléseit követően találkozott a sajtó képviselőivel. Jang ez alkalommal ugyancsak kiállt a líbai válság diplomáciai megoldása mellett, s hangsúlyozta, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) 1973-as számú határozata az erőszak beszüntetése és a polgári személyek védelme érdekében született. Hozzátette: Kína aggódik a folyamatos összecsapásokról és a polgári áldozatokról szóló közelmúltbéli jelentések miatt.

Kína és Németország – Oroszországgal, Indiával és Brazíliával együtt – tartózkodott a BT-ben, amikor az március 17-én megszavazta a líbiai repüléstilalmi zónát elrendelő határozatot. (hirado.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.