Líbia: Kadhafi erői feltartóztatták a felkelőket Ben-Dzsavádnál

Moammer Kadhafi líbiai vezető erői hétfő reggel megállították a felkelők nyugat felé nyomulását az ország tengerpartjának nagyjából a közepén található Ben-Dzsavád város nyugati kapujában – jelentette egy tudósító a helyszínről.

A felkelők nyugati irányú előrenyomulásuk során vasárnap elfoglalták a Ben-Dzsavádtól 50 kilométerrel keletre lévő Rász-el-Unúfot, majd tovább haladtak, de Ben-Dzsavád nyugati kapujában a Kadhafihoz hű erők – kisteherautókon mozgó géppuskások – ellenállásába ütköztek. Ekkor a felkelők visszahúzódtak Ben-Dzsavádba, majd onnét tüzérségi fegyverekkel lőtték a kormányerőket.

Noha Ben-Dzsavád 140 kilométerrel keletre van Szirttől, a felkelők hajnalban azt közölték – független forrásból meg nem erősítetten -, hogy bevették ez utóbbi várost. A Reuters friss helyszíni tudósítása is azt támasztja alá, hogy Szirt – Kadhafi szülővárosa – nincs a felkelők kezén. A tudósító csak kormánykatonákat és rendőröket látott a városban, és semmi nyomát harcoknak. A tudósító a városi szemlén – más újságírókkal együtt – éppen a tripoli kormány szervezésében vett részt. Egy kormánytisztviselő azt állította őket tájékoztatva, hogy egyetlen felkelő sem közelítette meg a várost, egy katona pedig azt mondta, hogy a felkelők Ben-Dzsavádhoz vonultak vissza.

Szirtben vasárnap este és éjszaka voltak robbanások, és a város felett elrepültek nyugati koalíciós repülőgépek, amiből arra lehet következtetni, hogy bombáztak, de nem lehet tudni, hogy ez mennyire volt sikeres.

Bizonyosan a felkelők kezén van viszont a Szirttől 200 kilométerrel nyugatra lévő Zenten városa. A felkelők egyik szóvivője elmondta hétfő reggel, hogy Kadhafi erői észak felől Grad típusú rakétákkal lövik Zentent.

A nyugati koalíciós erők gépei hajnalban bombázták a Zententől hatszáz kilométerrel délre lévő Szabha városát, és a támadásnak számos polgári áldozata van – jelentette a líbiai állami hírügynökség.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.