Japán: Három szakember sugárfertőzést szenvedett

Munka közben sugárfertőzést szenvedett három szakember Fukusima egyes számú atomerőművében csütörtökön. A japán atomenergia-biztonsági ügynökség (NISA) közlése szerint a három szakember elektromos kábelek lefektetésén dolgozott az erőmű egyes reaktorblokkjában.

Óránként 170 és 180 mikrosievert sugárzás érte őket, miközben az erőműben dolgozók számára a maximálisan megengedett mennyiség 150 mikrosievert. A három sugárfertőzött munkás közül kettőt kórházba szállítottak gyógykezelésre. Részlegesen helyreállították az áramellátást a fukusimai atomerőmű egyes számú reaktorblokkjának vezénylőtermében csütörtökön.

A japán atomenergia-biztonsági ügynökség beszámolója szerint működik a világítás, de nem biztos, hogy a hűtőrendszert is el tudják indítani. A hármas reaktorblokk vezénylőtermében már kedd este sikerült helyreállítani a világítást.

Fukusima egyes számú atomerőművének (Daiicsi) hat reaktora van. A március 11-i földrengés és szökőár következtében mind a hat reaktorblokkban megszűnt az áramellátás, így leálltak a hűtőrendszerek. Ez üzemi balesetek sorához vezetett, aminek következtében radioaktív anyagok kerültek a légkörbe.

Az erőművet működtető áramtermelő vállalat, a Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) szakemberei már minden reaktorblokkot rákapcsoltak az áramelosztókra, de csak néhány vezetéket helyeztek feszültség alá, mert ellenőrizni kell a műszerek és berendezések állapotát, elkerülendő egy esetleges rövidzárlatot.

Az atomenergia-biztonsági ügynökség csütörtökön közölte, hogy a TEPCO technikusai megpróbálnak üzembe helyezni egy szivattyút a természeti csapás által leginkább megrongált hármas reaktornál. Ettől azt remélik, hogy abbahagyhatják a reaktorblokk tengervízzel történő hűtését, és tiszta vizet tudnak juttatni a reaktor alatt elhelyezkedő pihentető medencébe.

Jelenleg csak az ötös és a hatos reaktor hűtőrendszere működőképes, de ez a két blokk rongálódott meg legkevésbé.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.