Meghalt Elizabeth Taylor

Elhunyt szerdán Elizabeth Taylor kétszeres Oscar-díjas színésznő, a huszadik század egyik legnagyobb hollywoodi filmcsillaga, olyan klasszikussá vált filmek szereplője, mint a Kleopátra és a Macska a forró bádogtetőn. A színésznő 79 évesen halt meg a Los Angeles-i Cedar-Sinai Kórházban – közölte Sally Morrison, Elizabeth Taylor képviselője.

Tájékoztatása szerint a filmcsillag négy gyermeke jelen volt a kórházban. “Anyánk rendkívüli nő volt, aki teljes életet élt, nagy szenvedéllyel, humorral és szeretettel” – fogalmazott közleményében Michael Wilding, a színésznő fia.

Leghíresebb filmjei közé tartozik A nagy derby, a Kleopátra és a Nem félünk a farkastól. Hasonló hírnevet szerzett számára románca Richard Burtönnel, aki később férje lett. Színes magánélete, filmes sikerei, jótékonysági munkája biztosították, hogy soha ne kerüljön ki a rivaldafényből, melybe 12 éves korában került. Filmes karrierje csúcsán, az ötvenes-hatvanas években négy Oscar-jelölést kapott egymás után 1958-tól 1961-ig.

Az első három jelölést (Esőerdő megye, Macska a forró bádogtetőn, és a Múlt nyáron, hirtelen) nem sikerült díjra váltani, ám a negyediket megnyerte a Modern kaméliás hölggyel. Második Oscar-díját a Nem félünk a farkastól című 1967-es alkotásért kapta. Ez egyike azon 12 filmnek, melyben Burtönnel együtt játszott. A színésszel a Kleopátra 1963-as forgatásán találkozott. A Kleopátra hírhedten minden idők egyik legdrágább filmje lett, mely egyben Hollywood egyik legnagyobb románcát is eredményezte.

Taylor túl volt már négy házasságon – Conrad Hiltonnal, Michael Wildinggal, Michael Todd-dal és Eddie Fisherrel -, mikor férjhez 1964-ben férjhez ment Burtonhöz. Viharos kapcsolatuk során elváltak, 1975-ben ismét összeházasodtak, majd Taylor később John W Warnerrel és Larry Fortenskyvel lépett házasságra.

Egészségügyi problémái első sikeres filmje, A nagy derby forgatásán kezdődtek egy eséssel, mely egész életre szóló hátproblémákat okozott. A tüdőgyulladás egyik ritka fajtája 1961-ben majdnem halálát okozta, emellett alkohol és gyógyszerfüggőséggel küszködött.

A kilencvenes években két csípőprotézis-műtéten, majd ismét egy közel halálos tüdőgyulladáson esett át, aztán 1997-ben jóindulatú agydaganattal műtötték. 2004-ben kiderült, hogy szívelégtelenségben szenved.
Ennek ellenére folytatta az AIDS-betegek megsegítését célzó jótékony munkáját. A szervezetet 1991-ben állította fel, barátja és szereplőtársa, Rock Hudson halála után.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.