Líbia: Reggelig bombázták Kadhafi erőit Adzsdábíja körül

A nyugati légierő gépei hétfő kora reggelig bombázták a Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erőket az ország keleti részén a tengerparton fekvő, stratégiai jelentőségű Adzsdábíja környékén – közölték a felkelők.

A város korábban a felkelők kezén volt, és most szeretnék visszafoglalni. “Hajnali háromkor megtámadtuk Kadhafi erőit, amiért ők visszavágtak. Még mindig Adzsdábíja keleti végénél vannak” – mondta egy felkelő a várostól 15 kilométerre lévő ez-Zuveitína városból. Ő és más fegyveres társainak állítása szerint a légitámadások vasárnap késő este kezdődtek.

“Saját szememmel láttam, hogy a légitámadások a város keleti végét érik, voltak légi csapások a nyugati kapunál is, de onnét csak füstöt láttam felfelé szállni” – tette hozzá.

Mások szerint a légitámadások főleg a város nyugati szélét érték. “Várjuk, hogy a franciák bombázzák őket. Biztos, hogy fogják. És várunk utánpótlásra is” – mondta egy másik felkelő, amikor arról kérdezte egy tudósító, hogy mikor rohanják meg Adzsdábíját.

“Ha nem kapunk több segítséget a Nyugattól, akkor Kadhafi erői élve megesznek minket” – jelentette ki egy harmadik harcos, amivel arra utalt, hogy a kormányerőknek rengeteg olyan fegyverük van még, mint amilyeneket a nyugati légi csapások semmisítettek meg.

A nyugatiak első líbiai légi csapásaikkal harckocsikat és más nehézfegyvereket semmisítettek meg a fővárosba vezető úton. Egy másik felkelő elmondta: a nyugatiak Adzsdábíja és Brega között is bombázták Kadhafi erőit.

Brega is egy stratégiai jelentőségű város a kormányerők kezén. A felkelők ellenőrzése alatt lévő, szintén a tengerparton lévő ez-Zuveitínában is van olajterminálja. A nyugati légitámadások előtt a kormányerők megpróbálták bevenni.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.