Szájer József: eddig közel nyolcszázezren küldték vissza a kérdőíveket

Közel nyolcszázezer ember küldte vissza eddig az alkotmányozással kapcsolatos kérdőívet – közölte Szájer József, a nemzeti konzultációs testület fideszes vezetője pénteken, budapesti sajtótájékoztatóján.

Minden magyar ember véleménye számít az alkotmányozás előkészítése során – hangsúlyozta a kormánypárti politikus. Szájer József szerint a visszaküldött kérdőívek száma mutatja, hogy az állampolgárok az alkotmányozás ügyét fontosnak tartják és magukénak tekintik. Közölte, azokat a pontokat, amelyeket a válaszadók többsége támogat vagy elutasít, módosító indítványok részeként benyújtják majd.

A kérdőívek feldolgozása után az eredményekről tájékoztatnak minden országgyűlési képviselőt – mondta az európai parlamenti képviselő, miután a konzultációs testület egy tagjával, Szili Katalin független képviselővel megtekintette az alkotmányozási kérdőívek feldolgozását a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalában (KEK KH). Hozzátette: a képviselők úgy hozhatják meg “nagy jelentőségű, fontos” döntésüket az új alkotmány tervezetéhez benyújtható módosító indítványokról, hogy az emberek véleményével tisztában lesznek.

Szájer József példaként említette, hogy az “állampolgári kötelezettségek” és az életfogytiglani szabadságvesztés tekintetében “nagyon magas” támogatottság figyelhető meg a válaszadók körében. Közölte, “a parlamenti szavazás utolsó pillanatáig” várják vissza a kitöltött kérdőíveket.

Szili Katalin, a Szociális Unió elnöke, független országgyűlési képviselő azt hangsúlyozta, hogy “az alkotmányozás nem lehet pártpolitikai megítélés kérdése”.

A visszaküldött kérdőívek 96 százaléka “érvényes”; ezt azt jelzi, hogy az állampolgárok segíteni akarnak, hogy a jövőbeni alkotmány valóban Magyarország alkotmánya legyen – mondta.

Vetési Iván, a KEK KH vezetője közölte, óránként negyvenezer kérdőívet tudnak feldolgozni.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.