Líbia: Az állami tévé szerint a kormányerők visszafoglalták a stratégiai városokat

A Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hűséges erők visszafoglalták az ellenzéktől a stratégiai fontosságú az-Závija és Misztráta városát – állította vasárnap reggel a líbiai állami televízió. A csatorna szerint a Kadhafi-hű erők az eddig ellenzéki kézen lévő Tobrukot is “felszabadították a terrorista bandák” uralma alól. Az állami tévé közölte azt is, hogy a Kadhafi-hű erők megindultak az ország második legnagyobb városa, a keleti országrészben fekvő Bengázi ellen is. Ez utóbbi település a Kadhafi uralma ellen több mint két hete kirobbant népfelkelés központja.

A Kadhafi egyik fiához közelálló al-Líbia tévécsatorna azt állította, hogy ismét a kormányt támogató erők ellenőrzik Rász Lanuf olajkikötőt is.

Ezzel egy időben más források, többek között nyugati újságírók, az állami televízió állítását cáfolva azt közölték, hogy Rász Lanuf továbbra is a felkelők kezén van. A líbiai ellenzék képviselői elmondták, hogy Rász Lanufnál az éjszaka semmilyen harci tevékenység nem folyt, a város továbbra is ellenőrzésük alatt áll.

Eközben heves lövöldözés tört ki vasárnapra virradóra Tripoli központjában – közölték szemtanúk. Egyelőre nem tudni, hogy ki nyitott tüzet és kikre lőnek. Az AFP francia hírügynökség tudósítója szerint az automata fegyverekből leadott lövések egy szálloda felől hallatszottak, amely Tripoli óvárosának szélén, a Zöld tértől alig egy kilométerre fekszik. Tripoli Kadhafi hatalmának központja. A líbiai főváros az elmúlt egy hétben nagyrészt mentes volt Kadhafi híveinek és a távozását követelő ellenzéki tüntetőknek az összecsapásaitól.

Kadhafi azt hangoztatta az országában kitört példátlan népfelkeléssel kapcsolatban egy párizsi lapban vasárnap megjelenő interjújában, hogy ő a terrorizmus ellen harcol, és hiányolja a külföldi segítséget; Kadhafi azt szeretné, ha az ENSZ vagy az Afrikai Unió (AU) vizsgálóbizottságot küldene az észak-afrikai arab országba a helyzet felmérésére. Az interjú a Le Journal du Dimanche című francia lapban jelenik meg, s az újság vasárnapra virradóra részleteket közölt belőle.

Kadhafi a nyilatkozatában értetlenségének adott hangot amiatt, hogy “senki sem érti, a terrorizmus elleni harcról van szó” Líbiában. “A biztonsági szolgálataink együttműködnek (a nyugatiakkal). Sokat segítettünk Önöknek az elmúlt években. Akkor hogyan fordulhat elő, hogy ha mi Líbiában harcban állunk a terrorizmussal, senki sem viszonozza nekünk a segítséget?” – hangoztatta.

A líbiai vezető arról is beszélt, hogy szeretné, ha az ENSZ vagy az Afrikai Unió vizsgálóbizottságot küldene országába a helyzet felmérésére. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy semmilyen módon nem akadályoznák a bizottság tevékenységét, és kedvezően fogadná, ha Franciaország szeretné irányítani a testület munkáját.

Kadhafi egyúttal tömeges líbiai kivándorlás veszélyét vetítette előre, kijelentve, hogy “emberek ezrei árasztják majd el Líbiából Európát”, és “senki sem fogja megállítani őket”.

A nyugati vezetők elítélték, hogy Kadhafi megítélésük szerint brutális, véres megtorlást alkalmaz a lázadókkal szemben. A Nemzetközi Büntetőbíróság pedig közölte, vizsgálat indulhat a líbiai vezetővel és szűk környezetével szemben azon bűncselekmények miatt, amelyeket a biztonsági erők a polgári lakosság terhére követtek el.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.