Kezdetét vette a riói karnevál

Helyi idő szerint péntek délelőtt a Rio de Janeiró-i polgármester átadta a város kulcsait a mitikus Momo királynak, ezzel hivatalosan is kezdetét vette a világ legnagyobb karneválja, amelynek során öt napon nem hallgat el a zene, nem lankad a tánc.

Noha a leglátványosabb, legnépesebb és legcsillogóbb fiesta az ország legnagyobb városában zajlik, ettől a naptól kezdve egészen hamvazószerda éjszakájáig minden brazíliai város is megrendezi a maga karneválját, amelyen álarcosok, dobosok vonulnak fel és a közhiedelemmel ellentétben nemcsak a világhíressé vált szambának, hanem más tradicionális táncoknak, a maracatúnak, a xangónak és a marchinhának is komoly szerep jut.

Rióban a karneváli hangulatot idén kissé beárnyékolják a pusztító erdőtüzek, amelyek a szamba fővárosának egy részére is átterjedtek, megsemmisítvén éppen a karneválra készülő színpompás kocsikat és kosztümöket három nagy szambaiskolában is.

Az egy hónapja történt katasztrófát követően az egész város összefogott, hogy segítsen a helyreállításban, így végül az ország legnevesebb, matuzsálemi korú építésze, az Oscar Niemeyer által tervezett gigantikus Sambadromóban nem hiányzik majd senki az ötnapos fiesta csúcspontján.

A tavaly a gazdasági válság következtében kissé halványra sikerült karnevál után a brazilok és az idelátogató külföldiek idén mindannyian nagyszabású ünnepben reménykednek. Az új elnök, a visszafogott Dilma Rousseff azonban nem lesz jelen az elnöki “camarotéban” (páholyban) – szakítva elődje, Luiz Inacio Lula da Silva szokásával, aki sosem hagyta volna ki a szórakozás örömeit. Viszont nem hiányzanak majd a külföldi és hazai hírességek a csarnok lelátóiról és VIP-páholyaiból.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.