Az átlépő magán-nyugdíjpénztári tagok augusztus végéig megkaphatják a reálhozamot

A tb-rendszerbe átlépő magán-nyugdíjpénztári tagok legkésőbb augusztus végéig kézhez kaphatják az őket esetlegesen megillető reálhozamot. A kormány azt szeretné, ha a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálata minél gyorsabban lezárulna – közölte Selmeczi Gabriella.

A miniszterelnök nyugdíjvédelmi megbízottja sajtótájékoztatóján azt mondta: megvolt az esélye annak, hogy a pénztári vagyon átadása és a reálhozamok kifizetése az év végéig is elhúzódhat, ezt azonban nem fogják engedni. Ismertette: a parlament által hétfőn elfogadott törvénymódosítás úgy rendelkezik, hogy a magánpénztári reálhozamot minden pénztártag esetében ugyanazon fordulónapra – május 31-re – kell kiszámolni.

Kormányrendeletben határozzák majd meg azt a kéthetes időszakot, amikor a reálhozamokat folyósítaniuk kell a nyugdíjkasszáknak. A vagyont a módosított törvény szerint június 12-ig kell átadniuk a pénztáraknak.

Emlékeztetett arra: a pénztárak kötelesek márciusban levélben megkeresni azokat, akik eddig nem rendelkeztek esetleges reálhozamukról, a levél az ehhez szükséges nyomtatványt is tartalmazza majd.

Annak, aki a nyilatkozatot nem küldi vissza május 31-ig, postai úton, állandó lakcímére kiküldik a pénzt. A nyugdíjvédelmi megbízott figyelmeztetett: aki nem kapta meg az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) levelét, azt jelenti, hogy a címe rosszul van bejelentve. Ha a pénztártagot a nyilvántartott címen nem találják meg, az állami nyugdíjszámlán írják jóvá a neki járó reálhozamot.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.