EU-elnökség: Bekérették a magyar nagykövetet Líbiában

A líbiai külügyminisztériumba nemrégiben bekérették Magyarország tripoli nagykövetét, hogy ezzel is jelezzék: az észak-afrikai ország kormányzata elégedetlen az Európai Unió Líbiával kapcsolatos állásfoglalásaival – olvasható a Le Monde című francia napilap honlapján.

A szombaton megjelent cikk emlékeztet, hogy jelenleg Magyarország látja el az EU soros elnöki tisztségét. A francia újság szerint a líbiai külügyminisztérium főtitkára mindenekelőtt Catherine Ashtonnak, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének kijelentéseit bírálta. Ashton szerdán, azaz az első líbiai tüntetések után felszólította Tripolit, hogy hagyjon fel az erőszakos akciókkal, s engedélyezze a szólásszabadságot.

A lap szerint a brüsszeli nyilatkozat hangneme meglehetősen óvatos – ám a líbiai diplomata mégis jelezte a magyar nagykövetnek, hogy ha Ashton újból így fogalmaz, a tripoli vezetés felfüggeszti együttműködését az EU-val az illegális bevándorlás elleni küzdelemben.

Eközben szombaton újrakezdődtek a tiltakozó megmozdulások Líbia második legnagyobb városában, Bengáziban. A karhatalom a levegőbe leadott lövésekkel próbálta szétoszlatni azt a tömeget, amely az előző nap megölt tüntetőket gyászolta. Egy kórházi forrás pedig arról számolt be, hogy a biztonsági erők székházának tetejéről mesterlövészek nyitottak tüzet a gyászolókra, s legalább egy ember meghalt, tucatnyian megsebesültek.

A Human Rights Watch (HRW) nevű amerikai emberi jogi szervezet szerint a líbiai biztonsági erők 35 embert öltek meg péntek éjjel Bengáziban. Egy líbiai lap 24 halálos áldozatról adott hírt, s a véres akciót azzal magyarázta, hogy a tüntetők rendőrségi őrszobákat, illetve egy olyan katonai támaszpontot támadtak, ahol fegyvereket tároltak.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.