Ma lejár a felsőoktatási jelentkezési határidő

Ma lejár a felsőoktatási jelentkezési határidő, a diákok csaknem 8300 képzés közül választhatnak, és korlátlan számú kérelmet nyújthatnak be. A felsőoktatási intézmények összesen 8280 (a tavalyinál 841-gyel több) képzést hirdettek meg. Az egyetemek, főiskolák 3256 alapképzést, 85 egységes és osztatlan képzést, 1455 felsőfokú szakképzést és 3484 mesterképzést kínálnak a jövő szeptemberben kezdődő tanévre. Akik szeptemberben szeretnék megkezdeni vagy folytatni egyetemi, főiskolai tanulmányaikat, azoknak érdemes mielőbb leadniuk a jelentkezésüket. Ezzel megelőzhető az utolsó napok rohama, mind a papíralapú, mind pedig az elektronikus jelentkezés esetében.

A www.felvi.hu portálról elérhető e-felvételi használatához regisztrálni kell. Az e-felvételizőknek nem kötelező a dokumentumaikat is elektronikus úton benyújtaniuk, s az eljárási díjat is rendezhetik csekken. Az e-felvételi azonban hitelesítés vagy e-aláírás nélkül érvénytelen, e hitelesítés határideje február 23.

Az elektronikus jelentkezéssel egyenértékű a postai úton beküldött jelentkezési lap, amely a boltokban lévő Felsőoktatási felvételi tájékoztató kötetekben található meg, beszerezhető továbbá az Educatio Kft. fővárosi, Váci úti ügyfélszolgálatán, a képzéseket meghirdető felsőoktatási intézményekben és a megyei kormányhivatalokban. A felsőoktatási felvételi eljárás alapdíja változatlanul kilencezer forint, ezért az összegért három jelentkezés megjelölésére van lehetőség. Ezen felül jelentkezésenként az alapdíj mellett 2-2 ezer forint kiegészítő díjat kell fizetni.

A hátrányos helyzetű, illetve halmozottan hátrányos helyzetű jelentkezők, akik erről a felsőoktatási felvételi jelentkezési lapon nyilatkoznak, és a jelentkezésükhöz csatolják az ezt igazoló dokumentumot, kedvezményt kaphatnak a felsőoktatási felvételi eljárás alapdíjából. A hátrányos helyzetű jelentkezők 50 százalékos kedvezményt kapnak az alapdíjból, a halmozottan hátrányos helyzetű jelentkezők pedig mentesülnek az alapdíj megfizetése alól. A benyújtott dokumentumok vizsgálata után a regisztrációs levéllel együtt kapnak csekket a befizetendő összegről.

A minimum 200 pont az alapképzésben, valamint az egységes és osztatlan képzésben. A különböző jogcímeken kapható többletpontok száma – az emelt szintű érettségi kivételével – csökkent. Ennek célja, hogy minél inkább érje meg emelt szintű érettségit tenni. Középfokú komplex nyelvvizsgáért 28 pont, felsőfokúért 40 pont jár. A nyelvvizsgáért maximum 40 többletpont adható. Csökkent a hátrányos és a halmozottan hátrányos helyzetért járó többletpontok száma, a fogyatékosság utáni pontok száma 50-ről 40-re, a gyermekgondozási kedvezmény szintén 50-ről 40 pontra módosul.

A felsőoktatási intézmények 53.450 hallgatót vehetnek fel a következő tanévben államilag támogatott képzésre, ebből alapképzésre 40.610, egységes, osztatlan képzésre 2840, felsőfokú szakképzésre 10 ezer diák nyerhet felvételt. Államilag támogatott mesterképzésekre 19.600-an, doktori képzésekre 1300-an kerülhetnek be. A felsőoktatási felvételi ponthatárokat 2011. július 21-én állapítják meg.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.