Budaörsi tanárok is tiltakoztak ma a státusztörvény ellen

(Budaörs, 2023. április 24. – Budaörsi Infó) 2023. április 24-én a Herman Ottó Általános Iskolában is tiltakoztak a pedagógusok a státusztörvény ellen. 

 

 

Információink szerint ezen a napon az Illyés Gyula Gimnáziumban, és az 1. Számú Általános Iskolában sem volt tanítás.

 

 

1szamualtalanos

 

Az Illyés Gyula Gimnázium mai közleménye:

Egy éve kiáltunk, kérünk, követelünk, figyelmeztetünk, hasztalan. Az utolsó szó jogán ma iskolánk, a Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola tantestületének nagy része ismét sztrájkol, hogy kifejezze mélységes felháborodását a státusztörvény ellen, és kiálljon a szabad oktatásért.

A bevezetendő státusztörvény, amely érdemi egyeztetések nélkül született, és jogaink jelentős megnyirbálását, terheink növekedését célozza, a tanári pálya tömeges elhagyásához fog vezetni, ezzel gyermekeink, tanulóink oktatáshoz való jogát sérti.

Mi abban hiszünk, hogy az oktatás és nevelés szeretetteljes, a diákot partnernek tekintő, őt komolyan vevő, biztonságos és kiszámítható kereteket nyújtó, inspiráló, a kritikai gondolkodását fejlesztő közegben tud leginkább megvalósulni.

A státusztörvény bevezetésével még inkább ellehetetlenül a szabad iskola eszméje. Megalázott, sakkban tartott rabokként hogyan tudnánk szabadságra, önállóságra, egymás tiszteletére nevelni diákjainkat?

Kiáltunk ezért még egyszer: szabad oktatás, szabad tanár nélkül nincs jövő!

Budaörs, 2023. 04. 24.

 

 

pedagogussztrajk2022_01_31 (26)illyes

 

 

A Herman Ottó Általános Iskolában reggel 8 órakor találkoztak a pedagógusok és a támogató szülők, és körbe sétálták az iskolát, ezzel is kifejezve az egyet nem értésüket a státusztörvénnyel szemben.

 

hermantuntetes4

 

hermantuntetes6

 

A főszervező, Bartók Enikő, a Sztrájkbizottság tagja a Budaörsi Infónak elmondta, hogy egy hete meghirdette a sztrájkot, ezt követően pedig a szülői munkaközösség vezetőjének írt, és megkérte őket, hogy tájékoztassa a szülőket, az április 24-ei sztrájkról.

 

hermantuntetes20230424 (2)

 

„Megkértük a szülőket, hogy ha tudnak, akkor legyenek itt velünk. Közösen tettünk egy kört az iskola körül, utána pedig készítettünk egy közös fotót. 

 

hermantuntetes2

 

A státusztörvény ellen próbáltunk hangot adni. Úgy gondolom, ez a törvény olyan helyzetbe hozza a pedagógusokat, hogy még többen el fogják hagyni ezt a pályát, mert olyan szigorítások vannak benne, amelyek egyáltalán nem csábítóak. 

A következő esemény, amin részt veszünk egy oktatási kerekasztal beszélgetés a budaörsi Városházán április 26-án.”

 

 

hermantuntetes20230424 (1)

 

Mavi-Kovács Hajna, a Budaörsi Herman Ottó Általános Iskola tanára hozzátette, hogy körülbelül 50-60 szülő vett részt a mai tiltakozáson.

 

tuntetesherman_20221005 (7)

 

„Hálásan köszönjük a szülők támogatását! Számunkra ez nagyon sokat jelent!

A státusztörvény egy bosszútörvény, már ez a gúnyneve is. Amikor kiderült ez az egész dolog, volt egy megbeszélés. A döbbenet ült ki először az emberek arcára, utána a kétségbeesés, volt aki sírt. Nem tudjuk, hogy mit tegyünk.

Most egy jogász tart tájékoztatást az egyik termünkben a pedagógusoknak. 

 

 

hernan

 

Ha ezt a törvényt átviszik a Parlamenten, akkor sok kolléga gondolkodik úgy, hogy pályát vált.

A legbántóbb számunkra az, hogy a szólás szabadságát elveszik, nem nyilatkozhatunk majd negatívan az oktatási rendszerről, ami ezer sebből vérzik.

A személyes laptopunkat és telefonunkat bármikor átnézhetik, bár szerintem ez már most is megtörténik titokban. 

Megnő a munkateher, 40-ről 48 órára. Bárki, bármikor átrakható lesz egy másik intézménybe helyettesíteni. 

A fiatalabb oktatók átképzésre kötelezhetőek lesznek. 

Helyettesítést vagy túlórát nem fognak fizetni. Nem dönthet semmiben a tanári testület, minden a tankerület kezébe kerül.” 

 

 

hermantuntetes

 

hermantuntetes2023

 

A pedagógusok előkészítés alatt lévő státusztörvénye ellen demonstráltak hétfőn Budapesten is. A Belügyminisztérium reagált.

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.