A helyi szállópormérők adatai szerint Budaörsön rosszabb a levegő mint Budapesten

(Budaörs, 2021. március 6. – Budaörsi Infó) A Ne Fűts Hulladékkal! csoportról már többször olvashattak hírportálunkon.  Legutóbb 2020 decemberében, amikor arról számoltunk be, hogy Budaörs Város Önkormányzata a további légszennyezések elkerülése érdekében – együttműködve a „Ne fűts hulladékkal” elnevezésű mozgalommal – felvilágosító kampányba kezdett. Ennek részeként az önkormányzat 2020. decemberében egy hónapon keresztül éjjel-nappal hívható zöldszámot indított. A napokban a csoport mérései alapján azt a megállapítást tették az RTL-Klub riportjában, hogy Budaörsön rosszabb a levegő mint Budapesten. A riportot szemlézte a HVG is.

 

 

A Ne Fűts Hulladékkal! csoport egyik alapítója a budaörsi Váradi Zsolt az RTL klubnak adott interjújában elmondta, hogy tavaly ősszel szállópor mérő hálózatot építettek ki Budaörsön, és a téli méréseik alapján az esti és az éjszakai órákban a legmagasabb a szálló por szintje a budaörsi levegőben.

 

 

szallopor_budaors_2021_grafikon

 

Az RTL megnézte, hogy milyen volt ugyanekkor két forgalmas budapesti csomóponton a levegő minősége. Az adatokból az látszódott, hogy a Széna téren egész nap alacsonyabb a szálló por szintje, az Erzsébet téren pedig csak a déli órákban magasabb mint az agglomerációban.

Ezért azt a megállapítást tették, hogy a helytelen fűtés miatt rosszabb a levegő Budaörsön mint Budapest belvárosában.

 

 

fust_fustolo_kemeny_futes

 

A rossz fűtésből adódó légszennyezettség Budaörsön komoly problémát jelent. Ezért is alakult meg a városban a Ne fűts hulladékkal mozgalom 2019 januárjában, amely igyekszik felvenni a harcot ezzel a jelenséggel szemben.

 

 

nefutshulladekkal_19_02 (2)

 

2020 márciusában petíciót is indítottak hatékonyabb hatósági intézkedés előmozdításáért és ősszel egy budaörsi bölcsődében és három óvodában szállópormérő műszereket helyeztek ki, melyek adatai weboldalukon (https://www.nefutshulladekkal.hu) folyamatosan nyomon követhetőek.

 

 

Napi átlag szállópor adatok

 

levegominoseggrafikon1 levegominoseggrafikon2 levegominoseggrafikon3

 

A rossz fűtés problémáját sokan hajlamosak a szegénységgel összekapcsolni, pedig ez egyáltalán nincsen így. A Levegő Munkacsoport erre vonatkozó kutatása kimutatta, hogy a fűtési légszennyezés több mint 70 százalékának nem a szegénység az oka, hanem az ismerethiány, a felelőtlenség, a nemtörődömség.

A leggyakoribb ok, ha valaki nem megfelelő módon, elavult vagy rosszul beállított berendezésekkel fűt. Elsősorban a festékkel, lakkal, favédő szerekkel kezelt fák, bútorok, korhadt OSB-lapok és a különböző hulladékok égetése okoz gondot, de az is óriási füsthöz vezet, ha vizes fával fűtünk, rossz technikát alkalmazunk, vagy korszerűtlen kályhával tüzelünk.

 


 

A tartósan rossz levegő belégzése rákot, szívinfarktust, agyvérzést, a magzatok genetikai károsodását, impotenciát és számos más betegségeket okozhat, és akár tíz évvel is megrövidítheti az életünket.

 

Magyarország megsérti a környezeti levegő minőségével kapcsolatos uniós jogi szabályokat mondta ki az Uniós Bíróság idén februárban, pedig több mint 13 ezren halnak meg a rossz levegő miatt évente.

Az ország nem teljesítette egyrészt az annak biztosítására vonatkozó kötelezettségét, hogy a PM10 részecskékre vonatkozó napi határértéket a teljes területén tiszteletben tartsák, másrészt az annak biztosítására irányuló kötelezettséget, hogy e határértékek túllépésének időtartama a lehető legrövidebb legyen – áll az ítéletben.

 


 

 

varoshaza_budaors2_2020_jan30

 

Akik anyagi helyzetük miatt használnak alkalmatlan fűtési anyagokat, azoknak Budaörs Város Önkormányzata jó minőségű, szociális tűzifát biztosít. Ezt a támogatást a Polgármesteri Hivatal szociális irodáján lehet igényelni.

 

 

tuzifa

 

Az önkormányzatnak sajnos nincs közvetlen lehetősége fellépni a levegőt szennyezőkkel szemben. Ha valaki nem hagy fel a lakókörnyezete életét megkeserítő légszennyező fűtési tevékenységgel, azzal szemben csak a környezetvédelmi hatóság – a járási hivatal – szabhat ki bírságot.

 

 

A teljes interjút itt tudják megnézni:

 

 

 

(Budaörsi Infó)

 

Korábbi cikkek a témával kapcsolatban: 

Mit lehet kezdeni a különböző típusú emberekkel, akik szemetet égetnek?

Fűteni sok mindennel lehet, de a hulladék nem tűzre való

Éjjel-nappal hívható zöldszámot indít az Önkormányzat, amin be lehet jelenteni a rossz fűtéssel kapcsolatos kirívó eseteket

Budaörsi civil kezdeményezés a hulladékégetés megszüntetéséért – Merre tovább?

Hova fordulhat, ha a szomszéd „befüstölt”?

 

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.