Pályázat népi építészeti értékek megújításának szakmai előkészítésére

(Budaörs, 2021. február 12. – Budaörsi Infó) Megjelent a Teleki Alapítvány népi építészeti pályázata, amelynek keretében vissza nem térítendő támogatásra lehet kérelmet benyújtani a felújítást megelőző szakmai dokumentáció elkészítéséhez.

 

 

A Népi Építészeti Program keretében kiírt pályázaton azok a szervezetek vagy magánszemélyek igényelhetnek támogatást, amelyek/akik népi építészeti értéket képviselő, egyedi (műemlék, nyilvántartott műemléki érték, helyi védelem) vagy területi védelem alatt álló ingatlan tulajdonosai.

A szakmai előkészítésbe beletartozik a népi építészeti emlék építészeti értékeinek azonosítása, illetve az épület szerkezeteinek állapotát értékelő dokumentációk (építészeti felmérés, építéstörténeti dokumentáció és értékleltár, statikai és faanyagvédelmi szakvélemény, diagnosztika, falkutatás, szakrestaurátori terv) és a felújítási építészeti terv elkészítése, melyek megalapozhatnak egy későbbi építési támogatási kérelmet; a mostani kiírásban ezek finanszírozására kérhető támogatás.

 

A főbb megfelelési feltételek a következők:

– Az épület(ek), a parasztság életformájából adódó, azt szolgáló, a 20. század közepéig egykori falvakban, falusi környezetben épült lakóházak, gazdasági épületek, kismesterségek műhelyei és a falusi közösségek építményei (pl. malom, csárda, tanítói- vagy lelkészi lak, tűzoltószertár, szakrális kisemlékek),

– közhiteles műemléki hatósági nyilvántartásban egyedi műemlékként (M, NyiMÉ) nyilvántartott örökségi elem, vagy helyi önkormányzati rendeletben 2020. december 31-ig jogerősen megállapított helyi egyedi védelem alatt álló építészeti emlék;

 

A pályázat 80%-os támogatási intenzitású, keretösszege 1,5 milliárd forint.

 

A benyújtás határideje: 2021. március 16.

 

 

További részletek:

 

Népi Építészeti Program: 2021.január 29-étől nyújtható be támogatási kérelem szakmai előkészítésre

 

 

Kapcsolódó dokumentumok:

Tájékoztató

 

 

(Budaörsi Infó/budaors.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.