Sütés-főzés kreatívan Géczy-Gaál Szilvivel – Paradicsomos penne hideg hétköznapokra

(Budaörs, 2021. január 29. – Budaörsi Infó) Így az év elejére, a karácsonyi nagy főzések és sütések után, arra gondoltam, hogy egy igazán könnyű, gyorsan elkészíthető, isteni finom paradicsomszószos tésztát osztok meg a Budaörsi Infó olvasóival.

 

 

Talán már egy előző receptben is írtam, hogy szeretem a sárgarépát, így ennek a receptnek is a répa lesz a különlegessége, attól igazán tartalmas és finom…, és aki kétkedne ennek hallatán, jelzem, hogy nálunk mindenfajta összejövetelek legnagyobb befutója és favoritja ez a szuper gyorsan elkészíthető paradicsomszószos tészta.

 

Hozzávalók:

1 doboz darabolt paradicsom + ½ üveg natúr paradicsom szósz
1 db nagyobb répa
1-1 kis kanál fűszer:
oregáno, bazsalikom, kakukkfű,
rozmaring
penne tészta / spagetti
olivaolaj, só
parmezán sajt

 

 

paradicsomospennerecept2

 

Elkészítés:

Amíg a tészta kifő elkészülhet a szósz is, szóval lehet is szólni a családnak, hogy lassan tálaljanak és üljenek asztalhoz, mert a tészta frissen igazán jó.

Felteszek egy nagy lábast sok vízzel a tűzre, amikor felforr beledobom tésztát, egy adag sót és megfőzöm. Közben a répát meghámozom, lereszelem (nem nagyon vékonyra) és felteszem egy serpenyőben olíva olajon sülni a fűszerek felével. Ha van friss fűszerem, akkor azt használom, egyébként a szárított is tökéletes.

A lényeg az, hogy igazán sokat teszek bele, mert a paradicsomszósz lelke a sok-sok finom, illatos fűszernövény. (Ezek egyben mind gyógynövények is: emésztés könnyítők, immunrendszer erősítők). Olyan, de olyan egyszerű és jó magunknak befűszerezni a szószt, hogy nagyon nem érdemes előre készítettet venni.

 

 

paradicsomospennerecept3

 

A répa ahogy sül picit karamellizálódik és édeskés ízt fog adni a savanykás paradicsomhoz, így remekül kiegészítik egymást. Mikor a répa összeesik a felére, akkor hozzáöntöm a paradicsomot és a többi fűszert és 5-8 perc alatt összefőzőm. Én fokhagymát nem rakok bele, de ezen a ponton azt is lehet bele nyomni egyet.

 

 

paradicsomospennerecept4

 

Ha túl sűrű a szósz, akkor vízzel picit hígítom, sózom és a végén teszek bele még 1 evőkanál olíva olajat, így csodás fényes lesz.

A megfőtt tésztát nem mosom le viszont teszek rá bőven olívaolajat, hogy ne ragadjon össze. A kész szószt a tésztára teszem és reszelt parmezánnal vagy egyéb sajttal megszórva és olasz finomságokkal – olivabogyó, kapribogyó – kiegészítve tálalom.

Ezt a receptet lehet alapnak is tekinteni és ízlés szerint további zöldségekkel (gomba, padlizsán, cukkini, articsóka, kukorica stb.) vagy sonkával gazdagítani, olyankor a répával egy időben rakom bele őket a serpenyőbe.

 

 

paradicsomospennerecept

 

Buon Appetito! Jó étvágyat és boldog új évet kívánok minden olvasónak!

Géczy-Gaál Szilvia

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.