A faápolás hiánypótló kézikönyve – Lukács Zoltán: Faápolás

(Budaörs, 2021. január 2. – Budaörsi Infó) Minden, ami az élőfával kapcsolatos! – ezzel a címmel is kezdődhetett volna cikkünk Lukács Zoltán 2020-ban megjelent Faápolás című könyvéről, és egyáltalán nem estünk volna messze az igazság fájától. Élemedett korú, tudás- és bölcsességhalmozó professzorokra mondják féltő gúnnyal, hogy „amit ő nem tud, az nem is létezik a tudományában”. Ez a munka felettébb nagy hasonlóságot mutat ezzel a kifejezéssel, a sors derűs fintora, hogy a szerző, Lukács Zoltán éppen egy professzorfán termő kertészmérnök, egyetemi oktatói feladatokkal is.

 

 

Kertészeti szakkönyvekkel tele vannak a könyvespolcok, könyvtárak, antikváriumok polcai. Ezek a kiadványok vagy általánosságokat tárgyal, vagy a növényvilág egy részére fókuszál, elsődlegesen dísznövényekre, szép színes oldalakon keresztül. A fákról legtöbbször gyümölcstermőként vagy díszként értekezik a szakirodalom.

 


A kiadvány a tipográfiától a képfeldolgozásig, a nyomdai előkészítéstől a nyomdai kivitelezésig a budaörsi Starkiss nyomda munkáját dicséri.


 

A faápolásról szóló munkák olyan ritkák, mint a téli fa árnyéka.

Ne is keressünk tovább, Lukács Zoltán munkájához hasonlót se találunk a magyar nyelvű irodalomban, tehát ez egy igazi hiánypótló munka, és ezzel még senki se tett rossz fát a tűzre! Biztosra vehetjük, hogy a megboldogult Bálint gazda is csak elismerően nyilatkozott volna erről a kötetről, amelynek minden lapján a fával kapcsolatos ismeretek teljes tárháza ismerhető meg.

Annál is inkább elmondható, hogy a szerző nehéz fába vágta a fejszéjét, mikor hozzákezdett ehhez a nagyszabású, az élő fával való foglalkozást tetőtől-talpáig átölelő munkába, amelyet a szerző által alapított Garden Kft. 30. évfordulójára készített, éppen ennyi tapasztalat sűrítményeként, munkatársai segítségével. Tartalma egyetlen növényre veti minden figyelmét, és a vele kapcsolatos összes lehetséges cselekedetet (ültetés, gondozás, kezelés, ápolás, stb.) nagyon alaposan lejegyez. A tárgya hálás, hiszen a fa az élővilág csodálatos teremtménye! Benne tisztelhetjük életfeltételeink megteremtőjét és fenntartóját, a létünkhöz szükséges oxigén előállítóját.

 

 

faapolas_0

 

A faápolás napjainkra mesterséggé nemesedett, oktatása is kiteljesedett, de szakirodalma még nem igazán fejlődött fel hozzá. A szerző és munkatársai tehát nehéz fába vágták a fejszéjüket, mikor nekifogtak ennek a – hibáival együtt is monumentálisnak – nevezhető munkának. A benne található anyag nagy része még csak a szakemberek szájhagyományiban él és öröklődik át a következő generációnak, a másik része pedig több, különböző szakirodalmi munkában lelhető fel, így ez a kötet valóban egy nagy űrt tölt be és mutat utat a következő, hasonló célú és tartalmú munkáknak, hiszen egy fa még nem erdő.

 

 

faapolas_lukacs_zoltan_budaorsi_info_0

 

A Faápolás 12 fejezetből áll, a tájékoztatás végett érdemes be is mutatni ezeket:

Bevezetés

A fa testfelépítése és működése

Favizsgálat

Életfeltételek javítása

Gyökérkezelések

Fasebészet

Metszés

Megerősítési eljárások

Fakivágás, falebontás, tuskókiszedés

A munkaállomások megközelítése

Faápolási szakkifejezések

Felhasznált és ajánlott irodalom

 

faapolas_lukacs_zoltan_budaorsi_info_2

 

Mint az előbb olvasható, minden megtalálható benne, ami általánosan a fával kapcsolatos. A témakörök szerinti fejezet tagolódás önálló olvasmánnyá teszi az alrészeket. Mindegyik fejezethez önálló címlap, ábra- tartalomjegyzék tartozik, vagyis mint önálló kötetek is megállnák a helyüket. A szerkesztési elv miatt nem található egyetlen, összetett tartalomjegyzék a kötetben, a fejezetcímek alapján kereshet benne a laikus érdeklődő. Talán a közeljövőben érdemes lenne külön kiadványokként is megjelentetni az egyes, önálló fejezeteket, de egy gyűjtőmappában is könnyebben lehetne forgatni az éppen szükséges részt.

A szerző nem győzi eleget hangsúlyozni a munkában, hogy könnyebb megértésre való törekvésre és a szélesebb érdeklődésre való hajlam folytán szándékosan elhagyja a tudományos nyelvezetet és a közérthetőség oltárán szeretne áldozni. Ebből kifolyólag a kötet nyelvezete – a szerkezetétől és a stílusától eltérően – könnyed köznyelv, ami kerüli a szakmaiság fundamentumának tartott latin és görög (és minden egyéb idegen nyelvi) szavakat, ezzel tiszta és érthető, de egyben terjedelmesebben magyarázó is lett a corpus. Több a körítés, a hangulati elem (sok a felkiáltójel), a körbeírás, ezért az olvasó olykor türelmesen várhat mint a faszent, hogy elérjen az ismerethez. De ez az ára annak, hogy bárkiből – tanulmánytól, előismerettől, kertészeti gyakorlat nélkül – kis idővel gyakorló faápolót faraghat ez a munka.

A kötet bővelkedik nagyszerűen rajzolt, művészi grafikában, könnyen értelmezhető ábrázolásban és fotókban is, bár utóbbiak fekete-fehérek, ami ugyan szépen kiemeli a kontrasztokat és a részleteket, de a színek hiánya néhol a fa betegségének a diagnózisát kicsit megnehezítheti. A szerző közvetlen stílusa, de leginkább a túl-őszintesége olykor csorbíthatja a tudós tekintélyt. Ehhez csak egy példát bemutatva: „nem tudok kezelést javasolni” helyett elég lett volna, hogy „kezelés rá nincs”, de ez már inkább csak szőrszálhasogatás. Tudniillik, nyesés nélkül a fa se nő nagyra, hát egy-két építő jellegű kritikai észrevételt elbír a szerző is, akinek ilyen teljesítmény után fát lehet vágni a hátán.

 

 

faapolas_2

 

Ez a munka senkit se hagy faképnél, ha a kertészeti ismereteken belül a fáról akar megtudni: bármit.

Könyvtáraknak és kertészeknek (a hobbistáktól a professzionalistáig) szinte kötelező, a fával kapcsolatos tudásra éhezőknek pedig ajánlott elemózsia a Faápolás.

Adams

 

 


 

Polcra való hiánypótló alapmű

 

LUKÁCS ZOLTÁN: FAÁPOLÁS – A/4, varrott kemény táblás, 616 oldal, félezer illusztráció, 15.000 Ft

Elérhető:
http://www.konyvespont.hu/index.php?route=product/product&product_id=10877

 

faapolas_lukacs_zoltan_budaorsi_info_1

 


 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.