Egymásra hangolva – Mindenből hangszer

(Budaörs, 2020. november 9. – Budaörsi Infó) A Budaörsi NŐ-k 2021. március 8-ig azt vállalták, hogy együttes erővel 10 jó cselekedetet hajtanak végre. Harmadik jó cselekedetünk a Zene Világnapján (október 1.) indult útnak, ennek központjában a zene áll.

 

 

A harmadik jó cselekedetben ifjú zenészeket szeretnének összehozni a zenével, vagyis lehetőséget biztosítani olyan fiataloknak, akik szívesen gyakorolnának otthon is saját hangszeren, eddig azonban ezt nem tehették meg. A projekt vezetői Tóth Anna (hangszergyűjtés és adományozás) és Novák Anikó (hangszerkészítés). A jó cselekedet két részből áll. Egyik fő pillére a hangszergyűjtés és adományozás, a másik pedig a hangszerkészítés.

 

A hangszerkészítés:

 

Így szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy a zene mindenhol jelen van. Szinte bárhol és bármiből készíthető hangszer, ami rengeteg örömöt és családi programot generálhat. Ezért A Budaörsi NŐ közösség hangszerkészítésre szeretné motiválni a budaörsieket, olyan kalandra hívja az érdeklődőket, amihez nem kell bevásárolni, vagy utazgatni sem; hiszen  minden hozzávaló kéznél, háznál van. Novemberben és decemberben a budaörsi nők olyan videókat készítenek, amelyek segítségével bárki megtanulhatja, hogyan lehet házilag hangszert készíteni és megszólaltatni. Ezen felül különböző zenés produkciókkal is készülnek. Megéri tehát nyomon követni ezt a projektet is.

Novák Anikó a projekt vezetője a Budaörsi Infónak elmondta, hogy a háztartások rengeteg kincset rejtenek, hemzseg az ötletek tárházától szinte minden konyha, vagy garázs.

 

 

hangszerkeszites_10jocselekedet (3)

 

“A hangszerek csak arra várnak, hogy felfedezzük őket, legyen az közismert hivatalos hangszer, vagy egy adott pillanatban hangszerként megszólaltatott tárgy.

Gombok, fedők, üvegek – poharak, vázák – cserepek, fémdobozok, kulcsok, szögek, … fatárgyak, bambusz, termések, kövek, csont, csövek, gumi, vagy éppen a víz … hogy csak néhányat említsünk. Novemberben arra helyezzük a hangsúlyt, hogy hangszerekkel kapcsolatos, egyben ismeretterjesztő videókat készítsünk és ezzel hívjuk fel a budaörsiek figyelmét a zenére.”

 

 

hangszerkeszites_10jocselekedet (1)

 

25 bemutató videóval készül a csapat, melyek segítségével 25 különböző hangszer elkészítését mutatják majd be.

A videókat decemberben fogják nyilvánosságra hozni, hogy akár karácsonyi ajándékként is bárki készíthessen hangszert.

 

A 2040TV műsorában láthatnak egy részletet is abból, hogy hogyan készülnek a hangszerek.

 

 

 

 

“Különböző korosztályok egyaránt találhatnak számukra szimpatikus, vagy érdekes hangszer-ötletet, amit tovább gondolhatnak, díszíthetnek; az együtt élők pedig együtt is játszhatnak.

Zenei játékok, vagy együtt zenélés során különböző hangulatok keletkezhetnek, ami érdekes tapasztalat forrása. A különféle hangulatokat hangokkal életre hívó játékok kellemes, derűs és feltöltő lehetőségeket adnak egyéneknek és családoknak egyaránt. Esős, hűvös napokon pedig különösképpen hasznosak lehetnek.

A zene sok arca közül a legrégibb szerepei között ott találjuk a kommunikáció, a hála kifejezés és a kérés – varázs-megnyilvánulásokat is, ennek tárgya az időjárás, bőség, egészség, szépség, … jókívánságokat, bajelhárítást egyaránt magába foglalhatott. Így a zene és a hangszerek révén egyfajta időutazásban is részünk lehet, hisz az emberek a múltban, most és mindig a boldogságot és az egészséget keresik.

“A zene meggyógyítja a lelken keresztül a testet” szól a híres idézet. Hallgassunk zenét, gyakoroljunk, játszunk! Érezzük jól magunkat! Támogassuk egymást!”

 

 

hangszerkeszites_10jocselekedet (2)

 

A szervezők várják azoknak a jelentkezését is, akik szívesen felajánlanák, vagy bizományba adnák elfeledett kincseiket, kinőtt, megunt hangszereiket. Továbbá keresik azokat a fiatalokat, akik szívesen hódolnának a zene szeretetének, azonban nincs rá módjuk, hogy saját hangszert vásároljanak (jelentkezni az abudaorsino@gmail.com e-mail címen lehet).

A hangszerkészítéssel kapcsolatos videóikat hamarosan megtalálják a Budaörsi Infó online felületén is. Kövessék figyelemmel közösségi oldalunkat is.

 

 

A Budaörsi NŐ – 10 jó cselekedet: 3. Egymásra hangolva

 

 

(Budaörsi Infó)

 

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.