Tanévkezdés – BKK: 8 óra után is sűrűn közlekednek a járatok

Szeptember elsején indul az iskolai tanév, ezért keddtől 8 óra után is sűrűn közlekednek a BKK-járatok – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

 

 

Mint írták: a 2020/21-es tanév első napjától, szeptember 1-jétől a tanítási időszakban érvényes menetrend szerint indulnak a fővárosi közösségi közlekedési járatok. Ez a legtöbb budapesti vonalon a tanszüneti menetrendnél lényegesen gyakoribb járatindulást jelent.

Annak érdekében, hogy a munkába és iskolába járók minél kényelmesebben, a járványügyi ajánlások betartását szem előtt tartva utazhassanak, a BKK olyan kínálati menetrendet vezet be a forgalmasabb vonalakon, ami reggel 8 óra után is biztosítja a csúcsidei kapacitást.

Az egyes járatok menetrendje a BKK honlapján, a www.bkk.hu/menetrend címen olvasható.

“Ezek a sűrített járatindulást tartalmazó menetrendek segítik a Fővárosi Önkormányzat által javasolt csúsztatott iskolakezdés és rugalmas munkakezdés bevezethetőségét is” – közölték.

Emlékeztettek, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezés jegyében Karácsony Gergely főpolgármester még nyár közepén kezdeményezte, hogy a 14 évnél idősebb tanulóknak reggelente később kezdődjön a tanítás szeptembertől. “A csúsztatott iskolakezdés bevezetési folyamatát elősegítve, szeptembertől az iskolákat érintő főbb vonalakon, többek között a teljes metróhálózaton, a nagykörúti, a kiskörúti és a budai fonódó villamosokon, a Rákóczi úti tengelyen közlekedő és egyéb frekventált buszjáratokon olyan kínálati menetrendet vezetnek be, ami a reggeli csúcsidőszaki járatsűrűséget az ilyenkor szokásosnál hosszabb ideig, reggel 8 után is biztosítja” – írták.

Kiemelték azt is, a Fővárosi Önkormányzat és közlekedési cégei, a BKK, a BKV és a VT-Arriva “mindent megtesz azért, hogy a lehető legmagasabb szintű biztonságot nyújtsa a közösségi közlekedési szolgáltatás igénybevétele során”. A járműveket, azok légkondicionáló berendezéseit, a metróállomásokat, a jegyautomatákat a lehető legsűrűbben fertőtlenítik és bőséges kapacitással, sűrűn indítják a járatokat.

A járvány kockázatait csak közös erővel lehet minimálisra csökkenteni: a biztonságos utazás érdekében az utasoknak is be kell tartaniuk a járványügyi szabályokat, azaz a járatokat csak helyesen hordott maszkban, vagy arcukat kendővel, esetleg sállal eltakarva használhatják – hangsúlyozták.

A maszk használatát az ellenőrök, illetve a metróbejáratoknál ellenőrzést végző utaskoordinátorok ellenőrzik, és ha szükséges, felhívják az utasok figyelmet a szabály betartására. “Aki a kötelezettséget ezek után is figyelmen kívül hagyja, ezzel utastársai egészségét veszélyezteti, az utazási feltételek szerint akár ki is zárható a közösségi közlekedési szolgáltatásból” – tették hozzá.

A BKK egyúttal kiemelte: az előírások betartásával továbbra sem jelent veszélyt a közösségi közlekedés használata.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.