Bakai Gyöngyi: Könyvek, amelyek elolvasása nélkül lehet, de nem érdemes élni

(Budaörs, 2020. május 6. – Budaörsi Infó) Már több mint egy hónapja indult útjára a Mindenki maradjon otthon! sorozatunk, amelyben budaörsiek osztják meg tudásukat, gondolataikat egymással a veszélyhelyzetben. Bakai Gyöngyi minden héten kétszer olvas fel a Michael Ende Momo című könyvből egy-egy fejezetet. Arra kértük, hogy állítson össze nekünk egy könyvajánlót további, számára érdekesnek, értékesnek ítélt olvasnivalók közül.

 

 

Bakai Gyöngyi a Budaörsi Infónak elmondta, hogy azért szeret olvasni, mert a könyvek elrepítik valahová, ahová mindig is vágyott.

„Azért szeretem a történeteket, mert ha kell utat mutatnak. Ha éppen arra van szükségem, akkor megnevettetnek vagy elvarázsolnak. Ezeket az érzéseket mindenki maga tudja csak megtapasztalni.

Az olvasmányélményeket azt hiszem, hogy igazán nem is lehet egymásnak átadni. A kortárssegítő csoportok, és más általam vezetett csoportok gyermekeivel is nagyon sokat beszélgetünk könyvekről, olvasásról. Vannak ún. kötelező olvasmányok itt is, bár azt magam sem gondolom komolyan, hogy kötelező lenne ezeket a gyerekeknek elolvasniuk. Ám mégis, igen komolyan azt gondolom, hogy vannak olyan könyvek, amiknek az elolvasása nélkül lehet ugyan élni, de nem érdemes. Ilyen pl. Michael Ende: Momo című könyve, amiből minden héten olvasok a Budaörsi Infó Online oldalán.”

 

Amióta home office-ban dolgozol, milyen könyveket sikerült elolvasni?

„Az olvasóvá válás egy folyamat. Gyermekkoromban rendszeres könyvtárba járó voltam, ma pedig gyakorlatilag elérkezett egy másik szakaszába az életem, amikor a gyűjtő és felhalmozó ciklushoz értem. Bizonyára nem én vagyok az egyedüli, aki, ha meglát egy “épp nekem való” könyvet, azonnal azt érzem, hogy muszáj valahogy hozzájutnom.

Így persze nagyon sok könyv van a birtokomban, és sok vár még arra, hogy tényleg csak ne gyönyörködjek bennük, és ne csak a port töröljem le róluk, hanem végre el is olvassam őket.

Erre abszolút jó lehetőségnek látszott a karantén munka, de sajnos ez idáig csak három könyvön faltam át magam: Szabó Magda: Születésnap című, szerintem esszenciális fontosságú regénye.

Lois Lowry: Az emlékek őre című műve, amit a Városi Ifjúsági Klub oldalához kötődő nyitott csoportban fel is dolgoztunk, és egy kahoot vetélkedőt is készítettem hozzá, hogy a karantén napokon és azon túl is lehessen vele foglalkozni, játékos formában is. Tovább gondoltuk ezt a kortárssegítő csoportba járó gyerekekkel, és egy online élő műsorban is meg szeretnénk vitatni ezt a könyvet – és természetesen a mondanivalóját -, a gyerekekre tett hatását.

A harmadik könyv, ami a kezeim közé került, az Abby Clements – Vivien Mennyei Fagylaltozója, ami, egy színtiszta romantikus “egyestés” könyv.”

 

 

bakaigyongyi2020

 

Mit jelent az, hogy egyestés könyv?

„A maga kis körülbelül háromszáz oldalát egy este alatt, egy szuszra kiolvasom.”

 

Mondanál nekünk néhány szót erről az egyestés könyvről?

„A Vivien Mennyei Fagylaltozója” című könyvben a két főszereplő Imogen és Anna váratlanul megörökli Vivien nagyi fagylaltozóját, aminek következtében fenekestől felfordul az életük.

A brightoni boltocska lent van ugyan a  tengerparton, de minden bája ellenére kétségbeejtően kevés a vendég. Ha a testvérpár nem változtat gyorsan a dolgok állásán, örökre elveszíthetik nagyanyjuk örökségét. A nyár közeledtével Imogen és Anna azt tervezi, hogy visszaállítják Vivien néhai dicsfényét. Ahelyett, hogy eladnák a boltot, inkább kitanulják a szakmát, hogy a fagylaltbolt a déli part ínyenceinek legújabb kedvencévé válhasson. Amíg Imogen vigyáz a boltra, nővére Olaszországba utazik, egy ínyenc fagylaltkészítő tanfolyamra. Ám ahogy Anna vállvetve dolgozik együtt a szakma legjobb cukrászaival, rájön, hogy a szerelem még a legváratlanabb helyen is rátalálhat.

Gondolom, sejtitek, hogy mi lesz a folytatás. Mindenképpen javaslom elolvasni azoknak, akik szeretik a romantikus könyveket.”

 

Milyen könyveket szoktál még olvasni?

„Én vegyes olvasó vagyok. Vannak időszakok, amikor sok szakkönyvet olvasok, vagy inkább mazsolázgatok belőlük, és van, amikor valami másra vágyom, akkor lazább, olvasmányos könyveket részesítek előnyben. Gyakran olvasok olyan “kötésmintaszerűen” – egy komolyabb könyv, egy szórakoztatóbb.”

 

Melyik könyv következik most a könyvespolcodon?

„Most Janne Teller: Semmi című könyve következik, ami szintén a kamasz gyermekekhez szól, bár ha jobban belegondolok, inkább mindenkihez szól.

“Semminek sincs értelme, ezt már régóta tudom. Ezért semmit sem érdemes csinálni. Erre most jöttem rá.” – Ezekkel a szavakkal indul a regény.

Terveink vannak ezzel a művel is, már csak sok-sok idő kellene hozzá. Hiszem, hogy lesz.”

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.