Földig érő tökök Budaörsön

(Budaörs, 2019. augusztus 16. – Budaörsi Infó) Budaörs már sok mindenről volt híres – például a barackjáról -, de arról, hogy földig érő tökök teremnek a földjén, arról még nem. Józsi bácsi kertje, viszont ontja ezeket a rekordgyanús méretű csodákat.

 

 

Friedrich József közel két méter hosszú tököket nevelget a kertjében, aminek egy része igazi tökdzsungel.

 

oriastok2019_augusztus (3)

 

Megtudtuk tőle, hogy ez a különlegesen hosszú fajta a kolbásztök. Ez is a lopótök egyik fajtacsoportja. Indája a legmagasabbra kúszik (4-5 m), levelei erőteljesek. Termése kolbászra emlékeztető, hosszú (1-2 m) vékony kabak.

Józsi bácsitól azt is megtudtuk, hogy ennek a töknek a terméséből csak vágni kell annyi szeletet, amennyit szeretnénk megsütni/kirántani belőle, és már mehetünk is a konyhába, hiszen könnyen regenerálódik.

 

oriastok2019_augusztus (4)

 

“Én nem hivatásszerűen, hanem nyugdíjasként szeretetből foglalkozom ezekkel a növényekkel. Jó trágyás föld kell nekik és minden nap meg kell őket locsolni, ez a titka a hatalmas kolbásztöknek. Ha jól tudom, akkor az eddigi rekord hosszúságú tök 2 méteres volt. Az én termésem első nekifutásra 180 cm lett. Jövőre megint megpróbálom.

 

oriastok2019_augusztus (2)

 

Józsi bácsi kerti kolbásztökének növekedési ciklusa: 

 

oriastok2019_augusztus (1)

 

Gratulálunk a hosszú terméshez! 

 

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.