Újabb kormányzati támadásnak tekinthető Budaörs ellen az iskolaigazgatók ügye

(Budaörs, 2019. július 20. – Budaörsi Infó) A napokban terjedt el a hír, hogy Árendás Pétert és Turcsik Viktort egy-egy évre bízta meg a minisztérium az iskolájuk igazgatói teendőinek ellátásával. Valójában az Illyés Gyula Gimnázium és a Herman Ottó Általános Iskola jelenlegi igazgatóinak újabb öt évre benyújtott pályázatát utasította el az emberi erőforrások minisztere, majd – Budaörs polgármestere szerint – feltehetően a rögtön kibontakozó, elemi erejű felháborodás láttán bízta meg mégis őket ideiglenesen egy évre.

 

 

Az évtizedek óta mindenki megelégedésére dolgozó, komoly sikereket maga mögött tudó jelenlegi igazgatók újabb öt évre benyújtott pályázatát dobták vissza gyakorlatilag. Mindketten egyedüli pályázók voltak, a tantestület, a szülők és a képviselő-testület támogatását élvezve.

Tudni kell, hogy az újonnan elfogadott közoktatási törvény módosításának értelmében 2019. szeptember 1-től semmilyen vélemény (testület, önkormányzat, szülői munkaközösség, diákönkormányzat) nem lesz szükséges az igazgatói kinevezéshez.

Wittinghoff Tamás polgármester a hír hallatán azt nyilatkozta, hogy a kormányzat, ha már nem számít sem a budaörsi szülők, sem a tanárok, sem pedig a város választott képviselőinek a véleménye, legalább az orvosi etika köréből származó a „ne árts” elvét tartsa be.

 

 

arendasturcsik

Turcsik Viktor, a Herman Ottó Általános Iskola vezetője és Árendás Péter, az Illyés Gyula Gimnázium igazgatója

 

 

Wittinghoff Tamás polgármester nyilatkozta:

“Most kaptam a hírt, hogy az emberi erőforrások minisztere – mert oktatási miniszter már 9 éve nincs Magyarországon – a nyár közepén elutasította két budaörsi iskola igazgatójának a vezetői pályázatát.

Az Illyés Gimnáziumban és a Herman Ottó Általános Iskolában is az évtizedek óta mindenki megelégedésére dolgozó, komoly sikereket maga mögött tudó jelenlegi igazgató újabb öt évre benyújtott pályázatát dobták vissza. Mindketten egyedüli pályázók voltak, a tantestület, a szülők és a képviselő-testület támogatását élvezve.

Kisvártatva – feltehetőleg rögtön kibontakozó, elemi erejű felháborodás láttán – a minisztériumban mégis úgy döntöttek, hogy a két intézményvezető egy évig még tovább igazgathatja iskoláját.

Ez persze csak arra jó, hogy teljes bizonytalanságban tartsák őket és az intézményben dolgozókat, tanulókat egyaránt.

Az önkormányzat, amely évtizedeken át rengeteg pénzt áldozott – és áldoz még most is – arra, hogy a budaörsi gyerekek városunkban kiemelkedő színvonalú oktatásban részesülhessenek, már nem fenntartója az iskoláinak, azokat az állam elvette tőlünk, így az igazgatói kinevezésekbe sincs beleszólásunk. A kormányzatnak pedig láthatóan nem számít sem a budaörsi szülők, sem a tanárok, sem pedig a város választott képviselőinek a véleménye.

Az orvosi etika köréből származik a „ne árts” elve. Mi sem kérünk mást a Kormánytól, de ezt elvárjuk: tartsa tiszteletben az érintettek véleményét, és ha már segíteni nem tud, legalább ne ártson!”

 

A polgármester és sok budaörsi szerint újabb kormányzati támadásnak tekinthető Budaörs ellen az iskolaigazgatók ügye.

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.