Mit lehet kezdeni a különböző típusú emberekkel, akik szemetet égetnek?

(Budaörs, 2019. január 25. – Budaörsi Infó) Lakossági kezdeményezés bontakozott ki az elmúlt hónapokban Budaörsön azzal a céllal, hogy megfelelő tüzelésre ösztönözzék a helyieket, ezzel védve a környezetet és egészségünket. 2019. január 10-én volt az első összejövetel, a második január 24-én és még két alkalmat terveznek, hogy közelebb kerülhessenek a megoldáshoz. 

 

 

Az első találkozás alkalmával a résztvevők azt beszélték át, hogy milyen típusú emberek lehetnek azok, akik nem megfelelő tüzelőanyaggal fűtenek.

 

szemetegetesforum_19_01_10 (1)

 

Három típusú embert határoztak meg, fantázia néven Bendegúz bácsit, aki nagyon szegény, Marika nénit, aki nem törődöm, és Pista bácsit, a gyűjtögetőt.

A második találkozás alkalmával azt boncolgatták, hogy ezeknél a különböző típusú embereknél mit tehet egy szomszéd, aki kénytelen beszívni a káros anyagokat, amit kibocsát a kémény.

Az összejövetel szervezői Várady Zsolt és Szűcs-Winkler Róbert arra próbálta rávezetni a résztvevőket, hogy minél több megoldást kitaláljanak a problémára.

 

szemetegetes_talalkozo19_01_29 (4)

 

 

Bendegúz bácsi esetében arra jutottak a résztvevők, hogy neki úgy lehetne segíteni, ha a szomszédok a pályázatírásban állnának a rendelkezésére vagy ha családtagjait megkeresnék és tőlük kérnének segítséget.

Továbbá felmerült az is, hogy kiszáradt fákat kellene kivágni, felaprózni és ezzel megoldani a problémáját, vagy esetleg egy szociális munkás tanácsát kérni.

 

 

szemetegetes_talalkozo19_01_29 (5)

 

 

Marika néninél a meggyőzést javasolták és a tájékoztatást. Esetleg a hatóságok felkeresése is talán eredményt hozhat véleményük szerint.

A leghatásosabb megoldásnak mégis a közösségi fellépést gondolták, vagyis a szomszédoknak össze kell fogniuk és együtt átmenni és meggyőzni a nénit.

 

 

szemetegetes_talalkozo19_01_29 (6)

 

 

Pista bácsi esetében a konténer rendelés és ingyenes hulladék szállítás lehet a megoldás. A hatóságok bevonása is eredményt hozhat, viszont azt is figyelembe kell venni, hogy a gyűjtögetés lehet akár beteges is, ebben az esetben viszont szakemberhez kell fordulni, és kezeltetni a beteget.

 

 

szemetegetes_talalkozo19_01_29 (7)

 

Miután meghatározták hogy milyen típusú emberek lehetnek azok, akik nem megfelelő tüzelő anyaggal fűtenek és, hogy milyen módszerekkel lehetne ezt megakadályozni készen állt a csapat a továbblépésre.

Várady Zsolt elmondta, hogy kezdeményez egy találkozót a lakosok és a budaörsi Polgármesteri Hivatal, a helyi önkéntes tűzoltóság, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Járási Hivatal képviselőivel.

Ezen a találkozón szeretnék ismertetni a konkrét problémákat, ezért a szervezők azt kérik, hogy mindenki írja meg a saját történetét nekik és küldjék el a tortenetem@nefutshulladekkal.hu e-mail címre.

 

 

szemetegetes_talalkozo19_01_29 (2)

 

Továbbá kiosztottak egy aláíróívet és azt kérték, hogy a lakók amennyiben problémát tapasztalnak az utcájukban írassák alá szomszédaikkal is.

 

 

szemetegetes_talalkozo19_01_29 (1)

 

A következő találkozó 2019. január 31-én 18 órakor lesz.

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.