Fűteni sok mindennel lehet, de a hulladék nem tűzre való

Budaörs, 2019. január 12. – Budaörsi Infó) Egy lakossági kezdeményezés bontakozott ki az elmúlt hónapokban Budaörsön, amelynek az a célja, hogy megfelelő tüzelésre ösztönözzék a helyieket, ezzel megvédve a környezetet és egészségünket. 2019. január 10-én volt az első összejövetel és még három alkalmat terveznek, hogy közelebb kerülhessenek a megoldáshoz. 

 

 

Magyarországon a rossz levegő egyik fő okozója az otthoni hulladék égetése, pedig a törvény szerint hulladékkal, kezelt fával fűteni bűncselekmény is lehet.

 

szemetegetesforum_19_01_10 (5)

 

Az így keletkező rossz levegő rákot, szívinfarktust, agyvérzést, a magzatok genetikai károsodását, impotenciát és más betegségeket okozhat. Várady Zsolt és Szűcs-Winkler Róbert, budaörsi lakosok kezdeményezése révén találkozókra hívták a budaörsieket, hogy megoldást keressenek a fűtési szezonban felmerülő problémákra.

Várady Zsolt az összejövetelen elmondta, hogy személyes érintettség miatt kezdett bele a szervezkedésbe, mert az ő szomszédságában is él olyan ember, aki nem megfelelő tüzelővel tüzel.

 

szemetegetesforum_19_01_10 (6)

Várady Zsolt átmenetileg ezt a problémát úgy oldotta meg, hogy vett egy köbméter fát a szomszédnak. Viszont nem minden esetben hoz megoldást a kedves szó vagy gesztus.

Fűtési szezonban Budaörsön is sokan hulladék- vagy kezelt fa (régi bútorok, korhadt OSB lapok stb.) felhasználásával fűtenek. Erre szeretnék felhívni a figyelmet és nullára redukálni az ilyen esetek számát.

Várady Zsolt és Szűcs-Winkler Róbert évek óta igyekeznek környezettudatos életet élni. Mindkettőjüknek kisgyerekeik vannak, így saját bőrükön tapasztalták a hulladék égetés hatásait a környékükön. Utánajárva az egészségügyi kockázatoknak már egyértelmű volt számukra, hogy valamit szeretnének tenni ellene.

 

 

szemetegetesforum_19_01_10 (8)

 

Várady Zsolt a Budaörsi Infónak elmondta, hogy helyi szinten az a céljuk, hogy a gyerekeik és saját egészségüket, jólétüket megőrizzék (bosszankodás nélküli szellőztetés télen).

Országos szinten pedig úgy is értelmezhető egy ilyen kezdeményezés, hogy rengeteg adó megy el arra, hogy a légszennyezés miatt megbetegedőket kezeljék. „Ha nem változtatunk, nem túl kellemes élet vár ránk. Mi ez ellen szeretnénk tenni!”

 

szemetegetesforum_19_01_10 (7)

Hogyan lehet csatlakozni a kezdeményezéshez?

El kell jönni a találkozóra, ott kifejtjük a részleteket, amire alapozva szeretnénk közösen, az ott lévők bevonásával megoldást találni erre a kényes kérdésre.

Nem cél a közösség tagjai közötti feszültség keltése, sokkal inkább cél olyan módszerek gyakorlatba való átültetése, mellyel békés úton vagy adott esetben segítséggel lehet változásra bírni azokat az embereket, akik hulladékkal fűtenek.

Az egyik legfontosabb a tájékoztatás a hulladékkal való fűtés egészségre gyakorolt hatásairól és arról, hogy milyen jogi következményei lehetnek, ha valaki szeméttel vagy kezelt fával fűt.”

 

szemetegetesforum_19_01_10 (9)

 

Mikor és hol lesznek a találkozók?

2019. január 24-én, 31-én és február 7-én lesznek este 6 órakor az előadások Budaörsön a Templom tér 7. szám alatt. A találkozókon elhangzó rövid előadásokat a Levegő Munkacsoport szakmai tanácsokkal segíti.”

 

szemetegetesforum_19_01_10 (4)

 

Milyen távlati terveik vannak?

Attól függ, hogy mennyire sikerül aktivizálni az embereket. Egy fecske nem csinál nyarat, azonban, ha beindítunk valamit, 2-3 éven belül elérhető, hogy gyakorlatilag nulla legyen a hulladékkal fűtők száma Budaörsön.”

Az első találkozón 15-en vettek részt, és sajnos mindenkinek volt már rossz tapasztalata. A jelenlévők elmondása szerint a legtöbb utcában van legalább egy olyan ember, aki felelőtlenül tüzel.

 

szemetegetesforum_19_01_10 (1)

 

Az első megbeszélés fő irányvonala az volt, hogy meghatározzák, hogy kik és miért szennyezhetik tüzeléssel a környezetet. A csapat arra jutott, hogy a pénzhiány, nemtörődömség és a gyűjtögetés lehet az oka a nem megfelelő tüzelőanyag használatának.

Különböző fiktív karaktereket alkottak és a motivációjukat keresték, hogy rá tudjanak jönni, hogy az életben hogyan lehet megoldást találni ezekre a problémákra.

 

szemetegetesforum_19_01_10 (2)

 

Azt a következtetést vonták le a megbeszélés végén, hogy három dolgot tehet ilyen esetben az ember. Vagy beszél a “szennyezővel”, és elmagyarázza neki, hogy mi lenne a helyes, a Budakeszi Járási Hivatalhoz fordul és megteszi a megfelelő jogi lépéseket, vagy tájékoztatja a lehető legváltozatosabb módon, amennyire csak lehet a szomszédot, hogy az amit tesz az az egészségre káros.

A szervezők azt mondják, hogy a következő találkozó alkalmával tovább folytatják a megoldások keresését és azt ígérték, hogy a negyedik alkalom végére alternatív megoldásokkal állnak elő.

 

szemetegetesforum_19_01_10 (3)

 

Várady Zsolt és Szűcs-Winkler Róbert a találkozó után a Budaörsi Infónak elmondták, hogy nagyon örültek, hogy kétszer annyian jöttek el, mint ahány emberre
számítottak.

“Többen is említették, hogy egyértelmű, hogy csinálni kell a dolgokat, otthon bosszankodni nem vezet eredményre.

Többen pozitívan jeleztek vissza, hogy jól sikerült az esemény és jönnek a következő találkozóra is. Volt akinek már ez az első találkozó is segített, új információkat kapott.

Összességében úgy látjuk, hogy jól sikerült a találkozó és elindult valami, ugyanolyan lelkesedéssel és erőbedobással szervezzük a további találkozókat is, mint ahogy ezt az elsőt szerveztük.

Reméljük, hogy többen erőt merítettek abból, hogy látták, nincsenek
egyedül és hihetőbbé vált, hogy működhet a közösség ereje.

A többi találkozóra azért érdemes eljönni, mert míg az első találkozón körvonalaztuk, hogy mi lehet annak az embernek a motivációja, aki hulladékkal fűt, a második és harmadik találkozón arra keressük a választ, hogy mi (az ‘áldozatok’) hogyan viselkedjünk, milyen viselkedés vagy tevékenység győzheti meg az “elkövetőt” tüzelési szokásainak megváltoztatásában.”

 

Bővebb információkért ide kattintva látogassanak el a kezdeményezés weboldalára! 

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.