Meghirdették az ifjúsági tehetségkutató versenyt

A Magyar Innovációs Szövetség meghirdette az ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató versenyt a 2017/2018-tanévre az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) támogatásával – jelentette be Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke szerdán, Budapesten.

 

Elmondta, az idén 27. alkalommal kiírt versenyre műszaki és természettudományos témával középiskolások pályázhatnak egyénileg vagy két fős csapatban, indulhatnak határon túli magyar fiatalok is.

Az első fordulóban a megvalósítható ötleteket várják, a második fordulóban kell kidolgozni részletesen a pályaművet, a verseny első három helyezettje bekerül az Európai Unió versenyébe – ismertette Pakucs János.

A verseny meghirdetésén Palkovics László, az Emmi államtitkára, a verseny fővédnöke hangsúlyozta, hogy Magyarországon minden feltétel adott ahhoz, hogy kiemelkedő tudományos, műszaki eredmények szülessenek.

Az államtitkár kiemelte a tehetséggondozás fontosságát, továbbá szólt arról, hogy Magyarország a kutatás-fejlesztésre 2020-ra a GDP 1,8 százalékát kívánja fordítani a mostani 1,2-1,3 százalékról, a cél eléréséhez szakemberekre van szükség, és rámutatott az egyetemek közötti együttműködés jelentőségére.

Pálinkás József, az NKFIH elnöke, a verseny társ-fővédnöke az innováció fogalmának változására hívta fel a figyelmet, elemezte az innováció indítékát, kockázatát, a kihívásokat, és rámutatott arra, hogy kitartó munkával eredményt lehet elérni.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési is Innovációs Hivatal pályázatokon támogatja a fiatal tehetségeket, kutatókat, kezdő vállalkozásokat – mondta Pálinkás József.

Dér Ágnes, a verseny média főtámogatója, az M5 csatorna igazgatója elmondta, műsoraikban rendszeresen lehetőséget adnak a tudományos élet eredményeinek, köztük a fiatal tehetségek munkáinak közérthető bemutatására.

A kiírás szerint az ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató versenyre 2017. november 28-án 15 óráig lehet beadni a jelentkezést a Magyar Innovációs Szövetséghez.

A részlegesen kidolgozott pályázatot 2018. március 30-áig kell benyújtani, a zsűri előtt 2018. április 16-26. között kell bemutatni.

A díjakat 2018. májusban adják át, a legjobb pályaműveket kiállítják az eredményhirdetési ünnepségen, illetve 2018 szeptemberben, a Kutatók éjszakáján.

Pályázni lehet műszaki, természettudományi, környezetvédelmi, informatikai, valamint matematika területén bármilyen innovatív alkotással, találmánnyal, kutató vagy fejlesztő, tudományos munka eredményével.

A verseny első helyezettje 30 ezer, a második helyezettje 20 ezer, harmadik helyezettje 10 ezer forint havi ösztöndíjat nyer egy évig.

A legjobb pályamunkát beadott határon túli pályázó a Magyar Innovációs Szövetség egyösszegű 100 ezer forint ösztöndíját kapja. Az első és második helyezett fiatal által megjelölt középiskolai tanár egyszeri 100 ezer forint ösztöndíjban részesül.

A zsűri a díjak között indokolt esetben átcsoportosításokat végezhet.

A legjobb három pályázat lehetőséget kap részvételre 2018 szeptemberben Dublinban az Európai Unió döntőben. MTI

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.