Magas lengyel állami kitüntetést kapott Bese Gergő Péter

(Budaörs, 2016. június 8. – Budaörsi Infó) A Lengyel Köztársaság Arany Érdemkeresztje kitüntetést vehette át június 2-án Bese Gergő Péter, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye papja, a budaörsi Szent Benedek iskola tanára, Roman Kowalskitól, a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövetétől a lengyel nagykövetségen. 

 

 

A lengyel–magyar kapcsolatok megőrzése és fejlesztése érdekében tett erőfeszítéseinek elismeréseként Bese Gergő Péter mellett a Lengyel Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét vehette át Budai László, a Misszió Tours Utazási Iroda alapítója, Tircsi Richárd, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Nemzetiségi Főosztályának osztályvezetője, valamint Kraszlán István, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Köznevelési Nemzetiségi Főosztályának nemzetiségi főtanácsadója.

Az ünnepségen részt vett Székely János esztergom-budapesti segédpüspök és Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár is.

 

Bese Gergő Péter a lengyel–magyar barátság elkötelezett híve, Lengyelország fáradhatatlan népszerűsítője a magyar fiatalok körében.

A 2011-es Lengyel–Magyar Összetartozás Éve programsorozathoz kapcsolódó rendezvények egyik társszervezője volt, többek között rajz- és irodalmi versenyek, a két nép közös szentjeiről szóló konferencia, több Częstochowába szervezett zarándoklat és a Fekete Madonna-kegykép másolatának Magyarországra hozatala fűződik a nevéhez.

Tevékenyen közreműködik a lengyel–magyar barátság napi eseményeken, 2013-ban Boldog Jerzy Popiełuszko ereklyéinek Magyarországra hozatala alkalmából előadást tartott a fiataloknak a mártír pap életéről.

Rendszeresen szervez zarándoklatokat Lengyelországba, a krakkói Ifjúsági Világtalálkozóra is visz magyar csoportot.

Bese Gergő Péter a Budaörsi Infónak elmondta, hogy 2006 májusában járt először Lengyelországban.

“Az ország teljes díszben állott, hiszen XVI. Benedek pápa látogatására került sor.

Európa legvallásosabb népe megmutatta, hogy igazak Szent II. János Pál pápa szavai: “Lengyelország hűsége örök!” Ezt az örökséget pedig gazdagon tovább adják a fiatalabb generációknak.

Példamutató, megélt hitüket nekünk is meg kell tanulni. Újra vissza kell találnunk gyökereinkhez, melyek össze kötnek bennünket, magyarokat és lengyeleket, ami nem más, mint a keresztény értékrend.

Tanulni viszont a legjobban a “terepen” lehet, ezért kezdtem el kapcsolatokat létesíteni lengyel közösségekkel, iskolákkal, településekkel.”

 

Ön szerint miért fontos a külföldi kapcsolatok ápolása?

“Ha vannak barátaink, akkor nem vagyunk egyedül. Ha bajban vagyunk, tudjuk, hogy van kire számítanunk! Közel ezer éve van egy nép, aki soha nem felejtette el, hogy Európa szívében testvérként tekintünk rájuk és viszont.”

 

 

Fel tudja kelteni a diákok szerteágazó figyelmét is ebben a témakörben?

“Tapasztalataim azt mutatják, hogy diákjaink nagy nyitottságot tudnak mutatni az új dolgok, információk felé. Csak tudni kell átadni. Előadás a Lengyel Intézetben, találkozás egy nagykövettel, kiutazni Krakkóba és részt venni egy nemzetközi hokimeccsen, vagy Czestochowában zarándokként belépni a Fekete Madonna kápolnájába – hozzájárul, hogy a szívükhöz is elérjen, amit mondani, tanítani szeretnék.”

 

 

Milyen feladatokkal jár egy ilyen rangos kitüntetés?

“A kitüntetés feladattal és felelősséggel is jár. Amit eddig saját elkötelezettségből, saját “szakállamra” tettem, azt most már államfői támogatással és bizalommal kell megtennem.”

 

 

Milyen érzés volt átvenni a kitüntetést?

“Nagyon megtisztelő volt a nagykövetségen jelen lenni mint ünnepelt. Különösen, amikor megláttam a meghívottak között Székely János püspök atyát, Soltész Miklós államtitkár urat és sok más közjogi méltóságot. Ekkor értettem meg igazán, hogy mibe is csöppentem bele.

Az pedig, hogy a legmagasabb, arany fokozatot 32 évesen én kaptam, máig felfoghatatlan!”

 

 

Minek köszönhető az, hogy önnek ítélték ezt az elismerést?

“Nagykövet Úr úgy fogalmazott, hogy a két nemzet fiataljainak közös programjainak szervezéséért és az egyházi kapcsolatok ápolásáért érdemeltem ki államelnök úr kitüntetését.”

 

beseatya2

 

Gratulálunk és további sikeres munkát kívánunk!

 

(Budaörsi Infó)

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.