Egész Budaörs tiltakozik – demonstráció az iskolák államosítása ellen

(Budaörs, 2016. június 6. – Budaörsi Infó) Valamennyi budaörsi oktatási intézmény (az egyháziakat leszámítva) csatlakozott az Illyés Gyula Gimnázium által kezdeményezett tiltakozáshoz és demonstrációhoz, amelyet az oktatási intézmények teljes államosítása ellen tartanak 2016. június 7-én, este 7 órakor a Városháza előtti téren. A beharangozó sajtótájékoztatón többek között elhangzott: most fordul tragédiába a budaörsi oktatás ügye, ami ellen minden lehetséges fórumon tiltakozni kell.

 

“Mi, a budaörsi Illyés pedagógusai és dolgozói, politikai és világnézeti meggyőződésünktől függetlenül tiltakozunk az iskolák immár totális államosítási szándéka ellen, és egyetértünk a Budaörs Város Önkormányzata által megfogalmazott, ellenszavazat nélkül elfogadott állásfoglalással.” – áll az Illyés Gyula Gimnázium tiltakozásában, amelyet a tanárok több mint 90 százaléka, majd valamennyi budaörsi közoktatási intézmény is támogatott.

 

Mint ismeretes, Budaörs Város Önkormányzata legutóbbi testületi ülésén elvi állásfoglalást fogadott el, amelyben tiltakoznak az oktatási intézmények teljes államosítása ellen. A kormány ugyanis olyan törvénymódosítást terjesztett be, amely az iskolák fenntartása után a működtetésük jogát is elvenné az önkormányzatoktól.
“Ma már világosan látszik, hogy az állam kisajátítja a közösségünk által létrehozott és fejlesztett infrastruktúrát, a tulajdonunkat képező iskolaépületeket és a hozzá kapcsolódó ingó és ingatlan vagyont. A fenntartás után a működtetés jogának megvonása szétszakítja még a maradék kapcsolatot is az iskola és az önkormányzat között.” – olvasható az illyéses pedagógusok tiltakozó állásfoglalásában. “Megdöbbentő, hogy ma Magyarországon éppen a helyi közösségek ügyeinek intézésére létrehozott, választott önkormányzatok nem jogosultak korábbi iskoláik fenntartására és működtetésére. Veszni látszik a rendszerváltás alapvető vívmánya: a helyi közösségek önrendelkezési joga, az önkormányzatiság.” – zárul az illyéses tanárok tiltakozása, akik – a budaörsi közoktatási intézményekkel, köztük az óvodákkal is karöltve – 2016. június 7-e este 7 órára demonstrációt szerveznek a Városháza előtti térre.

 

– Úgy tűnt, elindultak bizonyos változások, amelynek azt hittük, lehet pozitív kifutása; ehelyett a kormány olyat lépett, amit még a barátaik sem kértek tőlük: az utolsó szálat is elvágják az iskolák és az önkormányzat  között – fogalmazott Tollner József, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének helyi vezetője, az Illyés Gyula Gimnázium tanára a demonstrációt bejelentő sajtótájékoztatón 2016. június 6-án, a budaörsi Illyés Gimnáziumban.

 

A tájékoztatón részt vett Wittinghoff Tamás is. Budaörs város polgármestere elmondta, hogy az előző héten tárgyalt Balogh Zoltán miniszterrel, és Palkovics László államtitkárral az Emberi Erőforrások Minisztériumától, akik azt mondták, hogy még csak most kezdődnek el az egyeztetések az oktatást érintő törvényjavaslatokról. Ehhez képest másnap Lázár János, miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy az állam mindent elvon. Milyen egyeztetésről beszélünk akkor? Olyanról, amiben nem számít senki véleménye, és már előre megvan a végeredmény? – tette fel a költői kérdést.

Kijelentette: az autonómia – legyen szó intézményi, vagy személyi autonómiáról – a jelenlegi kormányt egyszerűen zavarja, ez látszik nemcsak az oktatásban, hanem a szemétszállítástól kezdve a szociális ellátásokig minden területen. Kijelentette, sehol a világon nincs hasonló, hogy a helyi önkormányzat ne szólhasson semmilyen szinten bele a helyi oktatásba. Budaörsön van veszíteni való, fogalmazott, hiszen az elmúlt 25 évben az önkormányzat kiemelt fontosságúnak tekintette az oktatás ügyét, és olyan magas színvonalú iskolarendszert épített ki, amelyre méltán lehet büszke, s amelyet most működtetéssel, fenntartással, ingatlanokkal együtt el akarnak venni.

 

– Az Illyés épülete nagyon jó helyen van, rengeteget költött rá az önkormányzat, és sokat ér. Vajon mi lesz a sorsa, ha az állam úgy dönt, hogy a kongó budapesti középiskolák is el tudják látni a budaörsi diákokat? – fogalmazta meg aggodalmát Tollner József. Hozzátette: és nem fognak az oktatásnál megállni…

 

– Nemcsak a budaörsiek, hanem minden magyar állampolgár előtt világossá kell tenni, hogy a kormány szándékai nem a gyerekek érdekeit szolgálják – szögezte le Szép Adrienn, a Közalkalmazotti Tanács elnöke a tájékoztatón.

 

Turcsik Viktor, a Hermann Ottó Általános Iskolai igazgatója rámutatott: a Klebelsberg Kuno Intézményfenntartó Központ bebizonyította, hogy az állam semmilyen szinten nem felelt meg a fenntartói feladatainak; se szalagavatót, se külön programokat nem tudott volna az iskola szervezni, ha az önkormányzat nem támogatja. A KLIKK sem az eszközök fenntartásában, sem a bővítésében, sem a karbantartásban nem vett részt. Azonban ha az önkormányzatnak semmi köze nem lesz a jövőben az iskolákhoz, nem fogja tudni támogatni sem őket. Az igazgató leszögezte: most fordul tragédiába a budaörsi oktatás ügye, és akkor az ország ügye is abba fog fordulni, ami ellen minden lehetséges fórumon tiltakoznunk kell.

 

Szilágyi Anikó óvodavezető arra mutatott rá, hogy az óvodákat nem fenyegeti az államosítás réme, azok fenntartója továbbra is az önkormányzat marad, mégis minden óvoda csatlakozott a tiltakozó akcióhoz.

 

demonstracio

 

 

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.