Mézes reggeli Budaörsön

(Budaörs, 2015. november 21. – Budaörsi Infó) 2014. novemberében indult útjára a „Mézes reggeli” elnevezésű program, amelynek célja a mézfogyasztás és az egészséges táplálkozás népszerűsítése az általános iskolások körében. Ma a budaörsi 1. Számú Általános Iskolában kóstolhatták meg a tanulók a magyar mézet.

 

 

A Mézes reggelit Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Ksenija Škrilec, a programot eredetileg kezdeményező Szlovénia nagykövete indította el Szigetszentmiklóson, a József Attila Általános Iskolában.

A program célja, hogy felhívja a figyelmet a magyar méz és más méhészeti termékek fontosságára, valamint az egészséges életmódra és a helyi készítésű élelmiszerekre.

A magyar mézek világszerte ismertek, minőségük miatt az EU-ban javítómézként, más országok gyengébb minőségű mézeihez keverve árusítják. Hazánkon kívül tiszta akácmézet nem, vagy csak nagyon magas áron értékesítenek külföldön.

 

mezes_reggeli3

 

2015. november 20-án a program elért az 1. Számú Általános Iskolába is, ahol 839 tanuló kóstolhatott még két féle mézet.

Mayer László, a Zsámbék-medence és térsége Gazdakör gazdasági elnökhelyettese és méhésze a Budaörsi Infónak elmondta, egy krém- és egy vegyes virágmézet hoztak az iskolásoknak. A mézről Both-Minya-István méhész gondoskodott.

 

mezes_reggeli8

 

A méhészektől megtudhattuk, hogy a “Mézes reggeli” azt a célt szolgálja, hogy már gyermekkorban felhívják a figyelmet arra, hogy nem mindegy, hogy milyen mézet eszünk.

“Sajnos sok a hamisított méz Magyarországon is. Különböző cukrokat ipari eljárással vegyítenek, és abból hamis mézet készítenek, amit Európába importálnak, majd pedig jó minőségű mézzel keverik össze. Így olcsón nagy tételben tudják előállítani a terméket, viszont a cukor tartalmát hamis mézzel pótolják.

Ezzel szemben a magyar méz csak mézet tartalmaz. A méhészek nem adnak hozzá semmit.” – mondta el nekünk Mayer László.

 

mezes_reggeli2

 

Honnan tudjuk, hogy melyik méz hamis és melyik nem?

“Sajnos ezt ránézésre nehéz megállapítani. Én azt javasolnám, hogy ha teheti az ember, akkor ne a polcokról vásároljon mézet, hanem közvetlenül a termelőtől.”

 

mezes_reggeli5

 

Both-Minya-István hozzátette, hogy hazánkban egyre népszerűbbé válik a méz fogyasztása, ugyanúgy mint az egészséges életmód.

“Különböző mézeknek különböző gyógyhatásuk van, és erősítik az immunrendszerünket is.”

 

mezes_reggeli7

 

Hogyan készül a méz? 

“Leegyszerűsítve a méhek begyűjtik a nektárt a virágokról. Ehhez hozzáad bizonyos enzimeket és a garatmirigy váladékát. Ekkor még nagy a víztartalma a nektárnak. A méhek ezt követően megforgatják a mézet a mézholyagjukban és addig párologtatják a vizet, amíg a méz víztartalma 19% alá nem csökken.

 

mezes_reggeli

 

Ekkor egy lehelet vékony viasz réteggel lefedik a sejtet és megtöltik mézzel, viszont ha túl híg akkor felkenik a sejtek falára, és sorrban állva szárny rebegtetéssel elpárologtatják a vizet, majd ezt a nedves párás levegőt kihajtják a kaptárból. Így érlelik be a mézet. Amikor a méz beérik lefedik. A régi méhészek azt mondják, hogy akkor pergethető a méz, ha a kétharmad le van fedve.

Ekkor kivesszük a méhektől a kereteket, bemegy a pergető házba, és először ezeket a lehet vékony viasz régetegeket eltávolítjuk, majd berakjuk a centrifugába, az pedig kihatja a mézet. Aztán üvegbe vele és kupakot rá. Már mehet is a piacra.”

 

mezes_reggeli_mayer_laszlo_Both_istvan

 

Jegyezzék meg Micimackó szavait: “Egy nap barátok nélkül olyan, mint a bödön egy csepp méz nélkül.” 

 

(Budaörsi Infó)

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.