Kéményseprés másodállásban tűzoltóknak?

Szabadnapos hivatásos tűzoltókat dolgoztatna a katasztrófavédelem.

 

Amennyiben az Országgyűlés elfogadja a kéményseprő-ipari tevékenységről szóló törvény javaslatát, 2016. január 1-jétől már nem csak a védőszentjük, a munkahelyük is ugyanaz lesz a kéményseprőknek és a hivatásos tűzoltóknak. Sőt, nagyon úgy tűnik, részint egyazon személyekről lesz szó.

Antalfi Zsolt, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) alelnöke a Lánglovagok.hu tűzoltóportállal közölte: a szakszervezetükhöz eljutott információk szerint több tűzoltóságon felmérték, hogy a vonulós tűzoltók közül egy tanfolyam elvégzése után másodállásban ki vállalná a kéményseprést. Úgy tudni, bőven akad jelentkező a szabadnapon végezhető munkára.

A HTFSZ alelnöke akár még jónak is tartja a kezdeményezést, hiszen a plusz lehetőség jobb megélhetést lehetőségét adja a tűzoltóknak, ugyanakkor sajnálatosnak tartja ha ez a kéményseprő szakma, kéményseprő hivatás ellehetetlenítésével, lényegében a “lenyúlásával” járna.

Antalfi Zsolt megjegyezte: az új szolgálati törvény tervezete azt is tartalmazza, hogy “nem kell engedélyeztetni a szolgálati időn kívül végzett, a hivatásos katasztrófavédelmi szerv hivatásos állománya tagjának kéményseprő-ipari közszolgáltatási tevékenység végzésére irányuló jogviszonyának létesítését, fenntartását”.

 

Módosító javaslatok

A törvénycsomagra – mely a tűzvédelemmel összefüggő változásokat is tartalmaz – kilenc módosító javaslat érkezett, öt a Jobbik, három az MSZP és egy a KDNP képviselőjét. Szilágyi György (Jobbik) javaslata szerint a kéményseprő-ipari tevékenységet a kéményseprő-ipari szerv alvállalkozásba nem adhatná.

Heringes Anita (MSZP) és Velez Árpád (MSZP) közös javaslata szerint a kéményseprő-ipari szervnek kérésre kötelesnek kellene lennie munkaviszonyt létesítenie azzal a szakképzett kéményseprővel, akinek a jogszabályi változások miatt 2016-ban rendes felmondással szüntették meg a munkaviszonyát, vagy a munkahelyét a szolgáltató jogutód nélküli megszűnése miatt vesztette el. A két képviselő ugyancsak javasolja, hogy a kéményseprő-ipari szerv a kéményseprő-ipari tevékenysége ellátásába közfoglalkoztatottat ne vonhasson be.

 

A törvény sarokpontja kétharmados

A jogszabály tervezetének általános vitája az Országgyűlésben lezárult, most a részletes vita következik. A törvényjavaslat amúgy egy ponton sarkalatosnak minősül, mert a Magyarország helyi önkormányzatairól  szóló 2011. évi CLXXXIX. törvényből kivenné a fővárosi önkormányzat és a helyi önkormányzatok feladatai közül a kéményseprő-ipari szolgáltatást. Ez azt jelenti, hogy a törvény elfogadásához a szavazásnál a jelen lévő országgyűlési képviselők kétharmadának igen szavazata szükséges.

(Forrás: Lánglovagok.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.