Demonstráció – Az örmény önkormányzat a kiadatási ügy vizsgálatát várja

Az országos örmény önkormányzat az azeri kiadatási ügy feltáró vizsgálatára kéri a magyar kormányt, valamint a politikai vagy akár büntetőjogi felelősség megállapítását – mondta a nemzetiségi önkormányzat elnöke a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) Kossuth téri épülete előtt tartott pénteki rendezvényen.

 

Serkisian Szeván Simon a minisztérium épülete előtt felállított emelvényen 100-150 ember előtt felolvasta az önkormányzat – korábban már ismertetett – hivatalos nyilatkozatát. Ebben egyebek mellett azt írták, értetlenül állnak a kiadatási döntés előtt, és sajnálatukat fejezik ki Örményország és Magyarország államközi kapcsolatainak megszakadása miatt.

Közölte, súlyos szakmai tévedésnek tartják a döntést, és kérik “az ügyet és annak hátterét feltáró vizsgálat megindítását, a politikai vagy akár büntetőjogi felelősség megállapítását, tekintet nélkül az illető személyére”.

A rendezvényen felszólalók arról beszéltek, hogy a magyar kormánynak bocsánatot kell kérnie, ugyanakkor elítélték, hogy a rossz kormányzati döntés miatt Magyarországot támadják a világban.

Diramerján Artin, a Diaszpóra 21 időszaki kiadvány főszerkesztője szerint “a történtek megmagyarázhatatlanok és fájdalmasan szomorúak a következmények”. Elmondta, eszükbe sem jut ugyanakkor magyar zászlót égetni, mert “az az ő zászlójuk is”.

A KIM-re utalva kijelentette, abban az épületben valakiknek bocsánatot kell kérniük azoktól, akiket tettükkel “megaláztak”. Véleménye szerint nehéz lesz helyrehozni azt, ami történt, de megbékélést szeretnének és nyugalmat.     A rendezvény végén Varga György a Magyarországi Apostoli Örmény Egyház képviseletében az egybegyűltekkel örmény és magyar nyelven imát mondott

A KIM parkolójában, rendőri biztosítás mellett zajló rendezvényen az örmény zászlókat tartó csoport tagjai karjukra fekete szalagot kötöttek; volt aki a meggyilkolt örmény katona fényképét tartotta a magasba, míg mások transzparenst, melyen – örmény nyelven – az állt: Bocsánat Örményország!. Az örmények csoportjához többen is csatlakoztak, köztük Árok Kornél, a Szövetségben, Együtt Magyarországért Párt elnöke és Mécs Imre volt parlamenti képviselő, valamint DK-kitűzőt viselők. A jelenlévők több tagja Változást 2014 feliratú piros pólóban jelent meg.

Magyarország augusztus 31-én adta át Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa 2004-es budapesti meggyilkolásáért életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt Ramil Sahib Safarov azeri katonatisztet, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek. Szerzs Szargszján örmény elnök aznap bejelentette, országa felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.