Szenzációs lelet – Luxus ezüst étkészlet a 4. századból Vinkovciban

Több mint ötven darabból álló, a 4. századból való luxus ezüst étkészletet találtak a régészek a kelet-szlavóniai Vinkovci belvárosában.

 

A szenzációs leletről szóló hírt Zlatko Uzelac horvát kulturális miniszterhelyettes közölte szerdán a Vjesnik című, kormányközeli napilappal. Elmondta, hogy egyedülálló a leletegyüttes, benne az a nagy tál, amelyet aranyozott díszítéssel láttak el, belegravíroztak állatokat, növényeket, épületeket és emberi arcot.

Az archeológusok megtalálták az étkészlet darabjain a feltételezett tulajdonos, Antonio Aquila bevésett nevét is. A kulturális miniszterhelyettes megjegyezte, hogy össze sem lehet összehasonlítani a Seuso-kinccsel, amely 40 késő római kori ezüst dísztárgy, mert a vinkovci lelet sokkal több darabból, több mint 50 tárgyból áll – ezüst tálak, tányérok, poharak, evőeszközök – és a súlya több mint 30 kilogramm.

Uzelac hozzátette, hogy a városban bárhol, ahol építkezés, vagy csatornaépítés folyik, rábukkannak ókori római leletekre, ahogy március 15-én is, amikor házépítés közben találtak négy római sírt, bennük bronz pénzérmékkel, balzsamtartó tégellyel, kerámiaedényekkel és üvegnyaklánccal.

Vinkovci ókori római neve Colonia Aurelia Cibalae volt, forgalmas kereskedelmi és kézműiparos központ, ezért ma valamennyi építkezés a városban régészeti felügyelet alatt zajlik – tette hozzá a miniszterhelyettes.

A 4. századi luxus ezüst étkészletet egyenlőre a városi múzeum trezorjában helyezték el, különleges biztonsági rendszerrel figyelik éjjel, nappal – jegyezte meg Uzelac.

A Vjesnik írásából az is kiderül, hogy csütörtökön mutatják be a sajtó képviselőinek a leleteket Vinkovciban mielőtt becsomagolnák azokat, mert Zágrábban fogják restaurálni az ezüstkincset, azután kerül vissza a városba.

Vinkovci – amely 20 kilométerre van Vukovártól és 40 kilométerre Eszéktől – Európa egyik legrégibb városa. Archeológiai leletek bizonyítják, hogy az újkőkorban, 9 ezer évvel ezelőtt már lakott volt. A római korban ott született I. Valentinianus császár, aki 364. és 375. között uralkodott.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.