Ismét kutyatámadás történt Budaörsön

(Budaörs, 2024. január 8. – Budaörsi Infó) Az egy családra jutó kutyák számát tekintve mi magyarok az elsők között vagyunk a világon. Egy évvel ezelőtt,  januárban számoltunk be legutóbb arról olvasóinknak, hogy kutyatámadás történt Budaörsön, sajnos újabb eset történt. 

 

 

A hétvégén a Munkácsy Mihály és a Petőfi Sándor utca közötti összekötő utcánál egy ónémetjuhász-szerű kutya megtámadott egy embert.

Az áldozat menekülés közben elvesztette a telefonját, pénztárcáját és az iratait is. Szerencsére fizikai sérülést nem szerzett. A Budaörsi Polgárőrségnek köszönhetően megtalálták a telefonját, de a pénztárcáját és az iratait azóta sem (!).

 

Az esetről az egyik legnagyobb budaörsi közösségi oldalon így írtak:

„Kedves budaörsiek!

Nagyon figyeljetek kérlek a Munkácsy Mihály és a Petőfi Sándor utca között összekötő utcáknál, mert ahogy jöttök föl a Mekitől akár a Petőfi utcán, akár a Munkácsy Mihály utcán, egy fekete ónémetjuhász szerű kutya “üldözi” az embereket akár kutyával vannak, akár nélkülük és elég agresszívan közeledik.

A Polgárőrség és a Budaörsi Állatmenhely is ment keresni, de sajnos sikertelenül. Aki a mai “áldozat” volt, megúszta fizikai sérülés nélkül, de elhagyta a telefonját, iratait és pénztárcáját, amiben volt kp is. A telefon GPS alapján meglett, a többi nem.

Kérlek Titeket óvatosan, főleg este jön elő. Aki tud, próbáljon meg egy képet vagy videót csinálni. Múltkor majdnem egy kis testű kutya volt az áldozat.

 

 

kutyatamadas

 

Más posztok is születtek a témában. Sokan kommentelnek is ezek alatt a legkülönbözőbb hozzászólásokkal.

Az egyik ilyen poszt:

 

„Kedves Budaörsiek,

A napokban többször is olvastam kiszökött, kóborló kutyákról. Magam is kutyás vagyok vagy negyven éve. Volt közöttük barátságos és agresszív is, pedig mindegyikkel azonosan bántam.Egy dolog biztos, nem a kutya tehet arról, hogy szabadon kószál, hanem a gazdája. Mostanában egyre többen póráz nélkül sétáltatnak, ami belterületen nem megengedett. Az uszoda környékén mindennapos, hogy kutyájukat elengedik. Ha megkérdeztem miért, a válasz az volt, hogy “nehogy már te mond meg, hogy elengedhetem-e”, “most járunk iskolába és gyakorlunk”, “ iskolába jártunk és szelíd”, “megtámadta az unokáját?Abban azonban mindegyik azonos volt, hogy egyik gazda sem tudta magához hívni a kutyáját. A magam részéről azt sem tudom elfogadni, hogy ezek a gazdák nem szedik össze a kutyáik piszkát sem, mert 20-30 m-ről nem is látja hol van. Valószínűleg nem is érdekli őket.

Sajnos a gyerekekhez futó kutyák sokszor ijedséget okoznak, amiért szintén az ilyen gazdák a felelősek.

A magam részéről jónak tartanám, ha a közterület felügyelet figyelmeztetné ezeket a gazdákat, hogy végre ebben is rend legyen.”

 

 

Az egyik kommentelő megosztotta a kérdésére a témában adott önkormányzati választ is, amiben részletezik a bejelentési lehetőségeket az ilyen sajnálatos esetekben:

„Ilyen esetben hatóságunk is a Budaörsi Állatmenhelyet hívja, melynek elérhetősége:

+36/70-601-6700
+36/70-601-6701
+36/70-601-6710
+36/70-601-6723

Kijáró gyepmester: Horváth Zsolt, elérhetősége: +36/50-110-9550.

A fenti szerv rendelkezik olyan különleges szakértelemmel és eszközökkel melyekkel képes befogni/azonosítani/tárolni az ilyen állatokat.”

[…]

„Ezen túlmenően bejelentéssel fordulhat Budaörs Rendőrkapitánysághoz a 112-es segélyhívón keresztül, továbbá Budaörs Város Önkormányzat Közterület-felügyelethez a +36/23-447-892 vagy 447-962-es telefonszámon.

Mindezeken túlmenően jelen e-mail címre is tehet bejelentést: kozterulet@budaors.hu

Kollégáink megkísérlik felkutatni a kóbor ebet, melyet követően értesítjük a helyi gyepmestert vagy amennyiben nem érjük el jelzést teszünk e-mailen és telefonon az Állatmenhely részére.”

 

 

Korábbi cikkünkben összegyűjtöttük, hogy mit lehet tenni ilyen esetben, ezt újra megosztjuk olvasóinkkal: 


Nagyon fontos, hogy jelentsük az esetet Budaörs Város Önkormányzatánál, mert a gyepmesteri szolgáltatás az ő fennhatóságuk alá tartozik.

Telefonszámok: +36/70-601-6701 vagy +36/ 70-601-6707.


 

Bálint Andrást, a Dr. Rex Kutyaiskola vezetőjét arról kérdeztük, hogy mit tehetünk annak érdekében, hogy megelőzzük vagy elkerüljük az ilyen támadásokat.

„Először is szeretném leszögezni, hogy a veszélyes kutyatámadások nagyon ritkák, és azokért minden esetben a támadó kutya tulajdonosa a felelős. Még akkor is, ha a támadás nem a jelenlétében történik. Lehetőség szerint a helyi rendeleteknek és szabályoknak megfelelően, a közterületen kutyát a tulajdonosa, illetve felvezetője pórázon tartva sétáltassa.

A legritkább az az eset, amikor a kutya emberre támad. Amikor kutyát sétáltatunk, a kutyatámadás biztos, hogy elsőként kutyánkat éri.

Legtöbb esetben a két kutya közötti konfliktus főleg ugatással, figyelmeztető jelzésekkel, a dominancia-sorrend kialakításával, némi csattogtatással, „szájkaratéval” – különösebb sérülés nélkül – véget is ér.

Tehát olyan esetben, amikor gazda nélküli, esetleg agressziót is mutató kutyával találkozunk a legjobb, amit tehetünk, ha esetleg póráz nélkül van kutyánk, akkor azonnal behívjuk és visszafordulunk, ellenkező irányba, nyugodtan és határozottságot mutatva eltávolodunk.

Így a vélhetően támadó viselkedést mutató kutya útját, területét nem keresztezzük. Ne feledjük, lehet, hogy pont a gazdátlan kutya territóriumára értünk, amit meg akar majd védeni a „behatolóktól”, így emiatt jobb elkerülni az ilyen szituációt.

Ha az idegen kutya nem érzi úgy, hogy a területét, zsákmányát vagy saját magát veszélyeztetnénk, akkor nem valószínű, hogy támadni akar. Főleg, ha azt látja, hogy mi épp „megfutamodunk”.”

 

 

kutyasuli2022d

 

Mit tehetünk akkor, ha már nem tudjuk kikerülni a támadást és velünk szemben áll két gazda nélküli kutya?

„Még egy gazda nélküli kutya esetében is, amennyiben mégis túl közel kerültünk fontos, hogy ne álljunk meg statikusan, és ne feszítsük a pórázt, így nem hagyjuk, hogy kialakuljon konfliktushelyzet a kutyák között.

Kutyánkat soha ne vegyük fel – kivéve, ha azonnal egy zárt helyre (kert, kapu mögé, kistestű kutyáknál egy szemetesbe) el nem tudjuk rejteni – mivel ebben az esetben az agressziót mutató kutya támadása a karunkban lévő kutya felé, tehát felénk fog irányulni. Így magunk is veszélybe kerülhetünk.

Ha verekedés alakulna ki semmiképpen se nyúljunk a kutyák közé.

Több kutya agresszív és támadó viselkedése esetén természetesen nagyobb a veszély is, mivel falkában sokkal erősebbnek és hatékonyabbnak érzik magukat.”

 

kutyajav

 

Hogyan védhetem meg a saját kutyámat?

„Abban az esetben, ha az agresszió elkerülhetetlen ajánlatos kutyánkat elengedni.

Ennek több oka is van: a kutyánkon lévő póráz ilyenkor megfeszül, ez kutyánkat még izgatottabbá teheti, nem tud természetes módon mozogni, akadályozza a póráz a védekezésben.

Másrészt saját biztonságunk a legfontosabb, veszélyes dolog egy agresszív konfliktus közepén tartózkodni, könnyen mi válhatunk a verekedő kutyák prédájává. Ilyen esetben saját kutyánktól is elszenvedhetünk sérüléseket. A mi biztonságunk ilyenkor a legfontosabb.

Előfordulhat, hogy a támadás ellenünk irányul. Azonnal a nálunk lévő táskát, ruhadarabot vagy egyéb tárgyat (botot) vegyünk a két kezünk közé és tartsuk a kutya elé. A támadó kutya ezt akarja megszerezni, és ahogy ráfog engedjük el. Ilyenkor a „zsákmánnyal” törődik majd, esetleg félreviszi és rázni, harapni kezdi. Addig is van időnk segítséget hívni, vagy a helyszínről eltávolodni.

A támadáskor mindig próbáljunk meg segítséget kérni. Ha van rá lehetőség egy vödör vízzel öntsük le a kutyákat, ez a legtöbb esetben hatásos. Azért se nyúljunk soha a verekedő kutyák közé, mert a végtagjaink bánhatják.

A támadáskor magabiztosságot, határozottságot kell mutatnunk. Amikor a kutyák közel kerültek hozzánk nagyon határozott, hangos vezényszavakkal: nem, fújj, mit csinálsz, kiáltsunk rájuk. Testtartásunk is erőt sugározzon, kicsit dőljünk előre és félelmet még belülről se mutassunk, mert a kutyák ezt nagyon megérzik.

Fontos szabály az is, hogy soha nem szabad elszaladni a támadó kutya elől és különösen ártalmas, ha jajveszékelünk. Ez a támadó kutyát megerősíti. a zsákmányszerző ösztöne még inkább előtérbe kerül. Különösen a gyerekeket ismertessük meg e fontos szabállyal.

Harapás esetén ne tépjük, húzzuk ki a kutya szájából a harapást elszenvedett testrészünket, mert az még nagyobb, sokszor helyrehozhatatlan súlyos sérülést okozhat.

Összegezve: a leghatékonyabb a megelőzés! Határozottan távolodjunk el. Legrosszabb esetben kérjünk, hívjunk segítséget.”

 

Milyen következményei lehetnek egy ilyen támadásnak, ha megtalálják az elkövetők gazdáját?

„Sérülés esetén mindenekelőtt a sérülést okozó kutya tulajdonosának igazolnia kell az érvényes veszettség, illetve a kötelező védőoltások meglétét. Hivatalos eljárás keretében kell, hogy a felelősségre vonás megtörténjen, hiszen maradandó sérülést okozott kutyája emberrel, illetve állattal szemben.

Ilyen esetekben törekedjünk arra, hogy a felelősségre vonás megtörténjen, ami feljelentéssel indul meg.”

 

 

pumi_kutyak_0

 

Budaörsön mennyire gyakoriak az ilyen esetek?

„Nemcsak Budaörsön, de sajnos máshol is előfordulnak, de arányaiban nagyon ritkán hasonló esetek. Sajnos, ezek mind a felelőtlen kutyatartók hibájából történhetnek meg. Ezek a nagyon kirívó esetek erőteljes nyilvánosságot kapnak és nem is szükségtelenül. Azonban jó, ha mindenki tudja azt, hogy Magyarországon több mint 3 millió kutya él, annyi mint amennyi személygépkocsi van az országban.

Ezzel az egy családra jutó kutyák számát tekintve a világon az elsők között vagyunk minden évben. A kutyák nagyon magas számához képest elenyészőek a súlyos kutyatámadások. (Pláne, ha összevetjük a közúti sérülések balesetek számával, amelyeket az autósok okoznak.)

Ha már ennél a példánál tartunk, nem győzöm mindenhol hangsúlyozni a gondoskodó és felelős kutyatartás szükségességét. Budaörsön a Dr. Rex Kutyás Egyesület oktatópályáján várjuk a gazdikat.

A kutyázást is – ugyanúgy, ahogy a vezetést – tanulni kell, mert a kutyák annak ellenére, hogy a legrégebben és a legszorosabb kapcsolatban élnek velünk több tízezer éve, a legmegbízhatóbb társállatunkként, más ösztönrendszerük és viselkedésjegyeik vannak, amit meg kell tanulnunk kontrollálni és irányítani úgy, hogy közben az ő jólétük is biztosítva legyen egy harmonikus hosszútávú együttélés során. Segítséget nyújtunk, hogy milyen fajták a legalkalmasabbak hobbi kutyának, melyek azok, amelyeket ne válasszanak a családok.

Megismerve a család habituság segítünk a fajta kiválasztásában, szükség esetén beszerzésében.”

 

 

elveszettkutya

 

 

Az állattartásról szóló 59/2004. (X.20.) sz. és a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló 12/2013. (IV.15) sz. önkormányzati rendeletet szerint „az ebet belterület közterületén – kivéve az ebek futtatására kijelölt területet – pórázon kell vezetni.” 

A pórázt csak a kutyafuttató kapujának becsukása után lehet levenni.

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.