Országos határrendészeti összesítő

Az elmúlt nap eseményei számokban.

 

A szolgálatot teljesítő rendőrök 2023. május 24-én 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 321 határsértőt tartóztattak fel és 170 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Bács-Kiskun vármegyében a járőrök 6 esetben összesen 44 határsértőt tartóztattak fel Kelebia, Jakabszállás, Kiskunhalas, Kiskunfélegyháza és Balotaszállás közigazgatási területén.

Csongrád-Csanád vármegyében a járőrök 15 esetben összesen 255 határsértőt tartóztattak fel Mórahalom, Ásotthalom, Domaszék, Szatymaz, Szeged és Tiszasziget közigazgatási területén.

Fejér vármegyében, Sárbogárdon 1 fő; Pest vármegyében, Szigetszentmiklós külterületén 21 fő határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során szír, afgán, török, marokkói, pakisztáni, indiai, iraki és koszovói állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában a rendőrök Csongrád-Csanád vármegyében 5 esetben összesen 170 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában embercsempészés miatt 4, tiltott határátlépés miatt 6 személy ellen indult büntetőeljárás.

A rendőrök 2023. június 5-én 1 óra 5 perckor Domaszék közigazgatási területén ellenőriztek egy magyar honosságú gépkocsit és annak chilei állampolgárságú vezetőjét. A gépkocsiban 4 fő, magukat afgán, és 3 fő, magukat pakisztáni állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Szegedi Osztály jelzése alapján a rendőrök 2023. június 5-én 9 óra 37 perckor Szigetszentmiklós közigazgatási területén, az M0-ás autóúton ellenőriztek egy magyar honosságú gépkocsit és annak georgiai állampolgárságú vezetőjét. A gépkocsiban 19 fő, magukat szír állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

A rendőrök 2023. június 5-én 7 óra 55 perckor Jakabszállás közigazgatási területén ellenőriztek egy magyar honosságú gépkocsit és annak román állampolgárságú vezetőjét. A gépkocsiban 36 fő, magukat szír állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

A rendőrök 2023. június 5-én 21 óra 35 perckor Ásotthalom közigazgatási területén ellenőriztek egy román honosságú gépkocsit és annak román állampolgárságú vezetőjét. A gépkocsiban 12 fő, magukat szír állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetőkkel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.