Fecskeles címmel indít lakossági madárszámlálási akciót az MME

Fecskeles címmel indít újabb lakossági madárszámlálási akciót a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), amely a TermészetLesen program következő állomása.

 

 

Mint felidézik, a Fecskeles, egykori nevén a Fecskefigyelő 2010-ben indult, a fecskék védelmének évében, de eljött az ideje a 13 éves adatbázis frissítésének. A TermészetLesen program többi adatbázisához hasonlóan a Fecskeles célja a lakosság bevonása a környezetünkben élő madarak megfigyelésébe, a védelmüket is segítő “közösségi tudomány” (citizen science) jellegű adatgyűjtésbe – hangsúlyozzák a közleményben. Az EU LIFE Nature alapja által, a “Közösen a természetért” pályázat keretében támogatott Fecskeles az MME új, TermészetLesen elnevezésű programjának egy következő állomása.

A Fecskeles, hasonlóan a többi adatgyűjtő akcióhoz, mint a Téli madárles, a Gólyales, a Tavaszi természetles elérhető böngészővel, valamint a Turdus mobiltelefonos applikáción keresztül is, így aki részt vett a korábbi akciók bármelyikében, az ott használt bejelentkezési adatokkal tudja böngészni a közelében lévő fecskefészkek adatait, vagy új fészket, illetve fészekadatot feltölteni – áll a közleményben.

A megújult adatbázisban elérhetők a korábbi fészkelőhelyek (4252) és számlálások (4886) adatai, sok ezer fotót lehet böngészni, valamint az adatbázisok használatát megkönnyítendő az MME a használatot bemutató videós segédlettel is készült, amely mind az internetböngészővel használható adatbázis, mind pedig a Turdusban elérhető felület használatát bemutatja lépésről-lépésre.

Az egyesület közleményében jelzi, hogy a Fecskeles mellett a tavaszi, kora nyári időszakban megfigyelhető állatokra kialakított adatgyűjtés, a Tavaszi természetles jelenleg is gyűjti az adatokat, ahogy a lakosság kedvenc madarait, a gólyákat leltárba vevő felület, a Gólyales is. Tervben van még az autók által elütött, áramütés, ablaknak ütközés következtében vagy egyéb okból elpusztult állatok bejelentését lehetővé tevő applikáció létrehozása.

Bővebb információk a Fecskeles programról https://www.mme.hu/indul-fecskeles internetes oldalon találhatók.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.