Sütés-főzés kreatívan – Túróval töltött édes sült zsemle

(Budaörs, 2023. május 20. – Budaörsi Infó) Édes, túrós, illatos, krémes. Egy igazi retró recept, mely számomra a gyerekkort idézi.

 

Ez volt az a finomság, amit a kókuszgolyó, palacsinta és piskótatekercs mellett sokszor készítettünk gyerekként is, hisz annyira egyszerű és isteni finom.

Kezdő édességkészítők is bátran hozzáállhatnak!

 

Hozzávalók

• 6 db zsemle
• 500 g túró
• 4 db tojás
• 400 ml tej
• 5 evőkanál cukor
• 1 csomag vaníliás cukor
• 1 db citrom
• 2 evőkanál tejföl

 

 

zsemle3

Elkészítés

 

A zsemlék tetejét levágom és kiszedem a belső részét, amit egy tálba teszek. A zsemle összemorzsált belső részeihez adom a túrót, a 3 evőkanál cukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citrom héját, a tejfölt és 2 egész tojást, majd az egészet jól összekeverem. Ez lesz a töltelék. (Aki szereti a mazsolát, az itt nyugodtan tegyen bele, a túróhoz szokás tenni, de én nem kedvelem.)

Egy tálba habverővel összekeverem a maradék 2 egész tojást 3 evőkanál cukorral és a fél liter tejjel. Ezzel az öntettel locsolom meg és itatom át a zsemléket, hogy finom édesek, és isteni puhák, de a sütéstől majd egyben ropogósak is legyenek.

Az így beáztatott zsemléket egy kivajazott tepsibe teszem és megtöltöm jó gazdagon a finom túróval, majd ráteszem a kis kalapjukat (persze azokat is beáztattam), és megszóróm a tetejüket kristálycukorral. Így mehet be a sütőbe 180 fokra, fél órára. Amikor szépséges aranybarnák, akkor már biztos jó.Melegen tálalva mennyei finomság, egy igazi remek zárófogás, vagy desszertnek is kiváló. Én hidegen is imádom.

 

 

zsemle2

 

Érdemes kisebb méretű zsemléket választani, mert azok csinosabbak lesznek túróval töltve, és a picit szikkad zsemlék is tökéletesen jók hozzá.

Jó sütést, jó étvágyat!

Géczy-Gaál Szilvia

 

 

zsemle

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.