Gyógyhatású készítmények számla nélkül, érdekel?

(Budaörs, 2023. április 20. – Budaörsi Infó/NAV) Két év alatt csaknem 400 esetben értékesített számla nélkül gyógyhatású készítményeket egy adószámos magánszemély. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) bankszámla- és csomagadatok segítségével tárta fel a szabálytalanságokat. A NAV 2023-as ellenőrzési tervében helyet kapott a gyógyhatású készítményeket értékesítők ellenőrzése is, így az ezzel foglalkozók továbbra is számíthatnak vizsgálatra.

 

 

Előzetes kockázatelemzés után kezdett vizsgálni a NAV egy adószámos magánszemélyt, aki az édesapja által kifejlesztett gyógyhatású készítményeket értékesítette, de azokról nem adott számlát a vásárlóinak. Az ellenőrzésnek átadott iratanyagban nem volt nyoma a gyógyhatású készítmények értékesítésének. A revizorok beszerezték az adózó bankszámlaforgalmának adatait, és megkeresték a terméket kiszállító futárcéget, ami tételes csomaglistát küldött a kiszállított készítményekről és az utánvéttel beszedett összegekről.

Az adatok összegzése alapján kiderült, hogy a magánszemély 2021-ben és 2022-ben összesen 395 esetben értékesített úgy készítményeket, hogy nem állított ki számlát, és az eladásokból szerzett mintegy 24 millió forint bevételét sem vallotta be. Az értékesített készítmények egyes tételeiről nem volt beszerzési számla vagy más hiteles irat, így a kereskedőt a számlakibocsátás elmulasztása mellett igazolatlan áru forgalmazása miatt is bírsággal sújtották.

Az interneten keresztül történő értékesítés nem érinti az eladó számla vagy nyugta kibocsátásra irányuló kötelezettségét, csupán a bizonylat rendelkezésre bocsátásának módja (e-mailen, az áruház appjában stb.) térhet el a személyes vásárlásétól.

Az ilyen értékesítés esetén is az önálló tevékenységre vonatkozó szabályok szerint kell a személyi jövedelemadóval és a szociális hozzájárulási adóval összefüggő adókötelezettségeket teljesíteni az adószámos magánszemélynek.

Erről részletes információ „az önálló tevékenységből származó jövedelem és adózása” című információs füzetben olvasható.

Az adózó az eljárásban együttműködött, mulasztásait elismerte és önként pótolta adókötelezettségeit: bevallotta és befizette az elmaradt adót, és a bírságokat, melyek összességében mintegy 5,5 millió forintot tettek ki.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.