Sütés-főzés kreatívan – Marinált kápia paprika
- Budaörsi INFÓ
- 2023 április 02.
(Budaörs, 2023. április 2. – Budaörsi Infó) A férjem mamája hétvégenként sokszor készített a családi reggelikre sült paprikát. Marinált paprikát is ott ettem először, így amikor én sült paprikát készítek, a fantasztikus illat ezeknek a reggeliknek az emlékét is felidézi.
Ahogy én készítem, az már nem a mama erdélyi receptje alapján van, hanem a balzsamecettől inkább picit olaszos ízvilágú.
Marinálni (vagyis fűszeresen pácolni, savanyítani) szinte bármilyen sült zöldséget lehet ezzel az eljárással (például: gomba, cukkini).
Az olaszoknál népszerű előételként fogyasztják.
Hozzávalók:
– 6-8 db kápia paprika (más piros paprikával is jó)
– 5-6 evőkanál olíva olaj
– 3 evőkanál balzsamecet (vagy borecet)
– 1 evőkanál balzsamecet krém (opcionális)
– só, fűszerek: bors, oregánó
Elkészítés:
A paprikát sütőpapírral bélelt tepsire teszem és 200 fokon légkeveréssel kb. 30-40 perc alatt megsütöm. Akkor jó, amikor a paprika héja helyenként fekete hólyagos, így picit füstös íze lesz, de belül az édes szaftos húsa még nem ég meg.
Letakarom fóliával és 10 perc pihentetés után egy kis pepecselés jön: a magházat kiszedem és amennyire lehet a magokat kikaparom, a megpuhult külső héját könnyen lehúzom.
A héj nélküli sült paprikát nagyobb darabokra vágom és egy üveg tálba teszem. Felöntöm jó sok natúr olíva olajjal (nem extra szűzzel), hogy jól át tudjam benne
forgatni a paprikát és megsózom. Aki itt meg szeretne állni, nyugodtan megteheti, mert már itt is finom, de a lényege a marinálásnak az ecet és a további fűszerek.
Fehérbor ecettel is tökéletes, bár szerintem a legfinomabb igazi balzsamecettel. Ebből ízlés szerint teszek hozzá, kevés oregánóval jól összekeverem. Nagyon szeretek hozzá még 1 nagy ek. balzsamecet krémet tenni – a fügés a kedvencem –, ettől az intenzíven és gazdagon fűszeresen karamellizált krémtől még zamatosabb lesz a sült paprika.
Máris lehet kenyérre tenni, de ha van idő akkor 1 órára beteszem a hűtőbe, hogy teljen összeérjenek az ízek. Sütést követően gyorsan elkészíthető, semmi faksznit nem igénylő recept. Hűtőben hosszan eláll.
Imádom pirítós kenyérrel és finom sajtokkal enni, vagy összeturmixolva paprikakrémként, de időnként a natúr humuszba keverem, és persze pompás sült húsok mellé is, köretként.
Jó étvágyat!
Géczy-Gaál Szilvia
facebook:
0 Komment