BM: a Köznevelési Kerekasztal is egyeztetett a köznevelést és a pedagógusokat érintő jogszabálytervezetekről

A Köznevelési Kerekasztal is tárgyalta a köznevelést és pedagógusokat érintő jogszabálytervezeteket – közölte a Belügyminisztérium (BM).

 

 

A csütörtökön tartott egyeztetésen a pedagógusok béremelésének ütemezése és formája, valamint a köznevelésben dolgozók új foglalkoztatási formája volt a téma.

A testületben helyet foglalnak a köznevelési szakmai szervezetek, az állami, önkormányzati, egyházi fenntartók, a pedagógusi, szülői és diák érdekképviseletek. A szakmai és társadalmi egyeztetés folytatódik, a véleményeket és a javaslatokat a Belügyminisztérium összegzi – írták.

A Köznevelési Kerekasztal ülésén Maruzsa Zoltán, a BM köznevelési államtitkára, a Nemzeti Pedagógus Kar, az Országos Köznevelési Tanács, a Magyar Tudományos Akadémia, a Magyar Rektori Konferencia, a Magyar Művészeti Akadémia, a felsőoktatási intézmények által fenntartott gyakorlóiskolák, a Klebelsberg Központ – tankerületek, a Pedagógusok Szakszervezete, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, a Nemzeti Ifjúsági Tanács, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége, az Országos Nemzetiségi Önkormányzatok Szövetsége, a Megyei Jogú Önkormányzatok Szövetsége, valamint a katolikus, a református és az evangélikus egyház képviselői vettek részt – sorolták.

Közölték: a Belügyminisztérium a jogszabálytervezetekben a pedagógusok további béremelésére, előmeneteli rendszerük egyszerűsítésére, új teljesítményértékelésre, valamint a köznevelési foglalkoztatási jogviszony létrehozására tett javaslatot. Azt írták, a tervezett foglalkoztatotti jogviszony a köznevelés működésének sajátosságaihoz igazodó, az életkor és a szolgálati idő helyett a teljesítményt előtérbe helyező szabályozást teremt.

Az államtitkár megerősítette, hogy „a kormány a háború és a szankciók okozta nehéz helyzetben is folytatni szeretné a pedagógusok béremelését”.

„Amint Magyarország megkapja a hazánknak jogosan járó uniós forrásokat, a rendszerváltás óta a legnagyobb mértékű pedagógusbér-emelés valósulhat meg, ennek következtében az idei béremelés mértéke – a már megelőlegezett 10 százalék helyett – januárig visszamenőleg legalább 21 százalékos lehet” – írták.

A béremelés a következő három évben is folytatódhat, amit a kormány 2030-ig a diplomás átlagbér emelkedésével arányosan indexál majd – áll a közleményben.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.