A közjegyző segít – Új öröklési szabályok léptek életbe

(Budaörs, 2023. február 28. – Budaörsi Infó) A közjegyző segít elnevezésű szakértői cikksorozatunk tovább folytatódik. Ebben a részben a termőföldek öröklésével kapcsolatban életbe lépett új öröklési szabályokról beszélgettünk dr. Szécsényi-Nagy Kristóf budaörsi közjegyzővel.

 

 

2023. január elsejétől új öröklési szabályok léptek érvénybe a termőföldek öröklésével kapcsolatban. Ezeket fogjuk most áttekinteni. A jogalkotónak elsődleges célja, hogy a termőföld vagyon ne aprózódjon el. Az elaprózódás egyik tipikus esete, amikor többen örökölnek valaki után, és így közös tulajdon keletkezik egy mezőgazdasági ingatlanokon. Minél több tulajdonosa van egy ilyen területnek, annál kevésbé lehet hatékonyan hasznosítani.

 

Milyen okai lehetnek az elaprózódásnak?

„Ez több okból is fakad, például nem tudnak megegyezni a felek. A család tagjai nem akarnak a földdel érdemben foglalkozni. Van olyan eset, hogy több száz vagy több ezer tulajdonosa van egy földterületnek. Az ilyen soktulajdonosos ingatlanoknál jellemző szokott lenni, hogy a bejegyzett tulajdonosok közül nem mindenki él. Van akinek épp folyamatban van a hagyatéki eljárása, és ezért nem lehet rendesen hasznosítani a területet.Ha vissza gondolunk a magyar történelemre, a föld kérdés mindig probléma volt, például vegyük a negyedes vagy nyolcados jobbágy telkeket. A föld mennyiség egy szűkös jószág, az nem tud gyarapodni békés eszközökkel.”

 

 

traktor_fold_foldmuveles_szantas_vetes_

 

Mi az új törvény lényege?

„A jogalkotó 2020-ban szánta rá magát arra, hogy a földek elaprózódási problémáját megoldja. Ez a törvény 2023. január 1-én lépett érvénybe. Arról szól ez a szabályozás, hogy azok az örökhagyók, akik 2022. december 31 után haltak meg, ha termőföld vagyon van a hagyatékukban, akkor az örökösök kötelesek valamilyen úton-módon megoldani azt, hogy ne keletkezzék utána közös tulajdon az adott ingatlanon. Ennek több különböző módja van.

Az a lényeg, hogy a hagyatéki eljárás során, vagy öt éven belül mindenképp meg kell szüntetniük a közös tulajdont, különben az állam kényszerértékesíti az örökségüket. Ha azt akarják, hogy a családon belül maradjon ez az örökölt termőföld vagyon akkor cselekedniük kell. Termőföld alatt a zártkerti ingatlanokat is értjük, nem csak a termőföldeket, vagy erdőket. Ezeknél az ingatlanoknál gyakorlatilag, ha meg akarják őrizni a tulajdonjogot, akkor meg kell oldaniuk ezt a kérdést 5 éven belül.”

 

 

fold_foldmuveles_gabona_vetes_szantofold

 

Hogyan lehet elkerülni a közös tulajdont, az elaprózódást?

„A hagyatéki eljárásban közös tulajdonnak az elkerülése több módon történhet. Nevezetesen azzal hogy osztályos egyességet kötnek a felek, vagyis elosztják az örökséget az örökösök. Itt az a lényeg, hogy olyan egyességet kell kötni, hogy a termőföld ingatlant csak egy személy örökölje. Ha több van, akkor ezt könnyebb megoldani, pl.: a két kisebb terület az egyik örökösé, a nagy a másik örökösé lesz.

Akkor van probléma, hogyha egy ingatlan van és nincs más. Ebben az esetben osztályos egyességet nem lehet kötni. A másik lehetőség, hogy az egyik örökös oda ajándékozza a másik örökösnek az ő részét. A harmadik lehetőség az, hogyha olyan termőföldről van szó, amivel nem akarnak foglalkozni a felek, akkor van lehetőség az államnak felajánlani. Így is meg tud szűnni a közös tulajdon. Az állam ebben az esetben ingyen kapja meg a földet, de a szabályozás szerint az eljárási költséget az örökösnek kell fizetnie.

A negyedik lehetőség, hogy valaki külső személy részére értékesítik a termőföldet. Ha nem sikerül rendezni a hagyatéki eljárás során a problémát, akkor a következő lépés az, hogy a hagyaték átadását követő öt éven belül kell rendezni ezt a dolgot. Az osztályos egyesség ilyenkor már nem működhet, mert átadásra került a hagyaték.

 

 

buzafold

 

De adásvételi vagy ajándékozási szerződés még születhet. Ezeket az ügyleteket közjegyzőnél, közokiratban lehet rögzíteni. Ha nem szűnik meg a közös tulajdon, akkor az állam kényszerértékesíti a területeket. Ezeknek a részletes szabályai még nincsenek meg, mert még nagyon az elején vagyunk ennek a történetnek. A kényszer értékesítés rossz kicsengéséből lehet érteni, hogy ez nem lesz egy jó üzlet a felek számára. Ezért is fontos, hogy megszüntessék a közös tulajdonokat az ingatlanokon. Ha nem sikerül, akkor az állam közbelép és eladja a területet. Ez az eddiginél sokkal tudatosabb hozzáállást kíván meg az örökösök részéről.

Ha valaki az örökölt föld tulajdonát használni akarja, művelni akarja, akkor mindenképpen a hagyatéki eljárásban célszerű rendezni ezt a közös tulajdon kérdést.”

 

 

mezogazdasag_birtok_ocsa_szantofold

 

Ha további kérdése lenne a témával kapcsolatban mindenképpen forduljon szakemberhez, nehogy elveszítse családja a termőföld tulajdonát.

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.