Tizenhat embert fogtak el, 424 millió forintos pénzmosással gyanúsítják őket

Az Europol közreműködésével fogtak el budapesti nyomozók tizenhat embert, a gyanú szerint több mint 424 millió forint, bűncselekményekből származó pénzt kezeltek hazai vállalkozások bankszámláin – közölte a rendőrség a honlapján.

 

 

Azt írták, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) pénzmosás elleni osztálya a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bejelentése alapján rendelt el nyomozást pénzmosás gyanúja miatt, mivel 2021. augusztus és 2022. január között hat magyar vállalkozáshoz köthető bankszámlákra olyan összegek érkeztek, amelyekkel kapcsolatban a küldő bank csalásra hivatkozva visszahívást kezdeményezett.

A police.hu-n olvasható közlemény szerint 2021 végén egy francia cégtől adathalász módszerekkel csaknem 40 millió eurót csaltak ki, amit 45 részletben, 8 országban nyitott bankszámlákra utaltak át.

A sértett cégtől több mint 7 millió euró érkezett hat magyar vállalkozás számláira, de további utalások is voltak, a többi közt francia, német és spanyol bankszámlákról.

Az elkövetők magyar strómanokon keresztül azért alapítottak cégeket és nyitottak bankszámlákat, hogy a csalásokból származó összegek felett rendelkezhessenek.

A beérkező összegeket azonnal átutalták távol-keleti, illetve hazai címzetteknek, egy részüket pedig készpénzben vették fel Magyarországon.

Több országban indult nyomozás a francia céget megkárosító bűncselekmény miatt, így Franciaországban is. A budapesti nyomozók az eljárás során szoros együttműködést alakítottak ki az Europolon keresztül a külföldi nyomozó hatóságokkal.

A magyarországi gyanúsítottak azonosításánál és elfogásánál a BRFK-nak az Europol helyszíni támogatást is nyújtott.

Pénzmosás gyanúja miatt a magyar rendőrök tizenhat embert hallgattak ki, közülük kettőt a bíróság letartóztatott.

A nyomozók több mobiltelefont, számítógépet, iratokat, valamint az érintett bankszámlákon több mint 424 millió forintnak megfelelő eurót foglaltak le – írták a police-hu-n.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.