Női asztalitenisz Ek – Bravúros győzelemmel elődöntőben a Budaörs

(Budaörs, 2023. február 1. – Budaörsi Infó) A házigazda SH-ITB Budaörsi SC női asztalitenisz-csapata 3-0-ra legyőzte a spanyol Linarest az Európa-kupa negyeddöntőjének keddi visszavágóján, majd az úgynevezett aranymeccset is megnyerte 2-1-re, így bejutott a legjobb négy közé és már biztosan érmesként zár.

 

 

A találkozó előtt Somlyó Gergely, a Budaörsi SC elnöke felidézte, hogy a női asztalitenisz-csapat kereken húsz éve kezdte európai kupaszereplését, s azóta megszakítás nélkül minden idényben résztvevője valamelyik kontinentális sorozatnak, a keddi pedig a 200. nemzetközi kupamérkőzése.

A jubileum alkalmából egy nagy tortát is az összecsapásnak otthont adó terembe toltak a Budaörsi Városi Sportcsarnokban.

A párharc első, szombati felvonásán elszenvedett 3-1-es vereség után a magyar bajnoknak legalább ugyanilyen arányban kellett győznie a továbbjutás kiharcolásához.

A csak magyar játékosokkal felálló hazaiaktól Póta Georgina kezdett, mégpedig villámgyőzelemmel Cristina Prieto ellen, majd a rutinos Fazekas Mária lépett az asztalhoz, amelynek a túloldalán az a román Roxana Istrate állt, aki az első meccsen 3-1-re legyőzte őt. Ezúttal ötszettes csatában sikerült a visszavágás, így két mérkőzés után 2-0 állt az eredményjelzőn.

Dari Helga három napja minimális különbséggel, a döntő játszmában 6-5-re alulmaradva kapott ki a spanyolok másik román légiósától, Claudia Carageától, de most ő is revánsot vett, mégpedig kétszettes hátrányból fordítva. A rivális a döntő játszmában, 2-2-nél jelesre vizsgázott sportszerűségből, ugyanis nem kérte a neki megadott pontot, mert szerinte a labda nem érintette az asztalt, pár poénnal később pedig gratulálhatott ellenfelének.

A 3-0-s budaörsi győzelem azonban az új szabályok szerint még nem ért továbbjutást, egy három szettből álló aranymeccs következett, amelyben mindhárom szakaszban más-más játékos lépett asztalhoz, egy új beírás alapján, és a diadalhoz legalább két játszmát meg kellett nyerni.

Fazekas simán verte Prietót, majd következett Póta és Istrate 11 pontig tartó összecsapása, amelyben a kétszeres Európa-bajnok magyar 2-8-ról 8-8-ra egyenlített, de a vége 11-8 lett “oda”.
Így Dari és Caragea ismét farkasszemet nézett egymással, s megint a magyar nyert, ez pedig ezúttal már a továbbjutást jelentette a hazai csapatnak.

A két éve ezüstérmes Budaörs így továbblépett az elődöntőbe, amelyben a cseh Moravsky Krumlov lesz az ellenfele február közepén. A másik ágon a francia ALCL TT Grand-Quevilly és az olasz Quattro Mori Cagliari csap majd össze.

 

„Több kulcsfontosságú pillanata volt a meccsnek, de a csapategység mellett a huszonegy éves Dari Helga drámai győzelmeit emelném ki, aki nem ingott meg, és természetesen rengeteget számított a hazai közönség” – nyilatkozta Bachmann Péter vezetőedző.

Fazekas Mária kis „szakmázás” mellett az önbizalmukra hívta fel a figyelmet: „Nem volt sok időnk készülni a visszavágóra, de az eredmény azt bizonyítja, hogy a legjobb játékosuk, a román Istrate szerváit is sikeresen feltérképeztük. Meggyőződésem, hogy amiatt győztünk, mert végig hittünk magunkban.”

 

 

Eredmény:

negyeddöntő, visszavágó:
SH-ITB Budaörsi – Linares (spanyol) 3-0, aranymeccsel: 2-1

 

Póta Georgina-Cristina Prieto 3-0 (3, 2, 2)
Fazekas Mária-Roxana Istrate 3-2 (13, 4, -11, -9, 6-0)
Dari Helga-Claudia Caragea 3-2 (-10, -11, 7, 7, 6-4)
Fazekas-Prieto 11-5
Póta-Istrate 8-11
Dari-Caragea 11-6

Továbbjutott: a Budaörs, aranymeccsel

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.