A személyi jövedelemadó kedvezményhez szükséges orvosi igazolásról

(Budaörs, 2023. január 24. – Budaörsi Infó/NAV)  A személyi kedvezmény a személyi jövedelemadó összevont adóalapjából vehető igénybe. A háziorvosoknak, szakorvosoknak, a tavaly kiállított személyi kedvezményre jogosító igazolásokról 2023. január 31-éig kell elektronikusan adatot szolgáltatniuk a NAV-nak. A személyi kedvezményre való jogosultságot alátámasztó orvosi igazolást a magánszemélyeknek nem kell beküldeniük a NAV-hoz, azt csupán meg kell őrizniük az elévülési idő végéig. 

 

 

Személyi kedvezményre az jogosult, aki a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló kormányrendeletben említett betegségben szenved és erről orvosi igazolással rendelkezik, továbbá aki rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül, ilyenkor a jogosultságot az ellátásról szóló határozattal lehet igazolni. A személyi kedvezményhez szükséges orvosi igazolást szakambulancia, kórházi osztály szakorvosa, vagy az általuk készített orvosi dokumentáció alapján a háziorvos állíthatja ki.

 

Az orvosi igazolás kötelező tartalmi elemei:

– a súlyosan fogyatékos személy természetes személyazonosító adatai (családi és utóneve, születési családi és utóneve,születési helye és születési ideje, anyja születési családi és utóneve), lakóhelye, adóazonosító jele,

– az igazolás alapjául szolgáló szakorvosi dokumentáció kiadásának dátuma,

– a fogyatékos állapot kezdő időpontja,

– a súlyos fogyatékosság jellege (végleges vagy ideiglenes),

– ideiglenes igazolásnál annak hatálya,

– az igazolás kiállításának dátuma,

– az igazolást kiállító szakorvos/háziorvos aláírása.

 

Azoknak az orvosoknak, szakorvosoknak, akik személyi kedvezményre jogosító igazolást állítottak ki 2022-ben, adatot kell szolgáltatniuk 2023. január 31-ig. Az adatszolgáltatáshoz szükséges K51-es nyomtatvány a K51 – Nemzeti Adó- és Vámhivatal (gov.hu) linkről letölthető, és kizárólag elektronikusan nyújtható be.

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.