Kutyatámadás áldozata lett a hétvégén egy kiskutya Budaörsön – Mit tehetünk egy ilyen helyzetben?

(Budaörs, 2023. január 18. – Budaörsi Infó) Az egy családra jutó kutyák számát tekintve mi magyarok az elsők között vagyunk a világon. Az elmúlt hétvégén Budaörsön az borzolta fel a kedélyeket, hogy két kóborló kutya megtámadott és megölt egy gazdával sétáló kiskutyát. A közösségi oldalakon a szélsőséges hozzászólásoktól a sajnálkozásokon és jótanácsokon át a relativizáló kommentekig minden előfordult.

 

 

„Két gazdátlanul mászkáló kutya, megtámadta, és meg is ölte a kutyánkat sétáltatás közben!” – írta ki a Facebookra a szörnyűséget elszenvedő gazdi. A rendőrségnek jelezte a történteket.

Az eset 14-én szombaton délelőtt történt a Baross utca, és a tűzoltóság környékén Budaörsön. Egy másik kutyust is megtámadtak aznap az uszoda környékén, és csak szerencse kérdése volt, hogy ott nem halálos sebet ejtettek!

Néhány budaörsi útnak indult a kutyák megkeresésére a Budaörsiek közösségi oldal bejegyzései szerint, viszont nem találták meg őket.

 

 

Mi az, amit tehetünk, ha hasonló helyzetbe kerülünk?

 


Nagyon fontos, hogy jelentsük az esetet Budaörs Város Önkormányzatánál, mert a gyepmesteri szolgáltatás az ő fennhatóságuk alá tartozik.

Telefonszámok: +36/70-601-6701 vagy +36/ 70-601-6707.


 

 

Bálint Andrást, a Dr. Rex Kutyaiskola vezetőjét arról kérdeztük, hogy mit tehetünk annak érdekében, hogy megelőzzük vagy elkerüljük az ilyen támadásokat.

„Először is szeretném leszögezni, hogy a veszélyes kutyatámadások nagyon ritkák, és azokért minden esetben a támadó kutya tulajdonosa a felelős. Még akkor is, ha a támadás nem a jelenlétében történik. Lehetőség szerint a helyi rendeleteknek és szabályoknak megfelelően, a közterületen kutyát a tulajdonosa, illetve felvezetője pórázon tartva sétáltassa.

A legritkább az az eset, amikor a kutya emberre támad. Amikor kutyát sétáltatunk, a kutyatámadás biztos, hogy elsőként kutyánkat éri.

Legtöbb esetben a két kutya közötti konfliktus főleg ugatással, figyelmeztető jelzésekkel, a dominancia-sorrend kialakításával, némi csattogtatással, „szájkaratéval” – különösebb sérülés nélkül – véget is ér.

Tehát olyan esetben, amikor gazda nélküli, esetleg agressziót is mutató kutyával találkozunk a legjobb, amit tehetünk, ha esetleg póráz nélkül van kutyánk, akkor azonnal behívjuk és visszafordulunk, ellenkező irányba, nyugodtan és határozottságot mutatva eltávolodunk.

Így a vélhetően támadó viselkedést mutató kutya útját, területét nem keresztezzük. Ne feledjük, lehet, hogy pont a gazdátlan kutya territóriumára értünk, amit meg akar majd védeni a „behatolóktól”, így emiatt jobb elkerülni az ilyen szituációt.

Ha az idegen kutya nem érzi úgy, hogy a területét, zsákmányát vagy saját magát veszélyeztetnénk, akkor nem valószínű, hogy támadni akar. Főleg, ha azt látja, hogy mi épp „megfutamodunk”.”

 

 

kutyasuli2022d

 

Mit tehetünk akkor, ha már nem tudjuk kikerülni a támadást és velünk szemben áll két gazda nélküli kutya?

„Még egy gazda nélküli kutya esetében is, amennyiben mégis túl közel kerültünk fontos, hogy ne álljunk meg statikusan, és ne feszítsük a pórázt, így nem hagyjuk, hogy kialakuljon konfliktushelyzet a kutyák között.

Kutyánkat soha ne vegyük felkivéve, ha azonnal egy zárt helyre (kert, kapu mögé, kistestű kutyáknál egy szemetesbe) el nem tudjuk rejteni – mivel ebben az esetben az agressziót mutató kutya támadása a karunkban lévő kutya felé, tehát felénk fog irányulni. Így magunk is veszélybe kerülhetünk.

Ha verekedés alakulna ki semmiképpen se nyúljunk a kutyák közé.

Több kutya agresszív és támadó viselkedése esetén természetesen nagyobb a veszély is, mivel falkában sokkal erősebbnek és hatékonyabbnak érzik magukat.”

 

kutyajav

 

Hogyan védhetem meg a saját kutyámat?

„Abban az esetben, ha az agresszió elkerülhetetlen ajánlatos kutyánkat elengedni.

Ennek több oka is van: a kutyánkon lévő póráz ilyenkor megfeszül, ez kutyánkat még izgatottabbá teheti, nem tud természetes módon mozogni, akadályozza a póráz a védekezésben.

Másrészt saját biztonságunk a legfontosabb, veszélyes dolog egy agresszív konfliktus közepén tartózkodni, könnyen mi válhatunk a verekedő kutyák prédájává. Ilyen esetben saját kutyánktól is elszenvedhetünk sérüléseket. A mi biztonságunk ilyenkor a legfontosabb.

Előfordulhat, hogy a támadás ellenünk irányul. Azonnal a nálunk lévő táskát, ruhadarabot vagy egyéb tárgyat (botot) vegyünk a két kezünk közé és tartsuk a kutya elé. A támadó kutya ezt akarja megszerezni, és ahogy ráfog engedjük el. Ilyenkor a „zsákmánnyal” törődik majd, esetleg félreviszi és rázni, harapni kezdi. Addig is van időnk segítséget hívni, vagy a helyszínről eltávolodni.

A támadáskor mindig próbáljunk meg segítséget kérni. Ha van rá lehetőség egy vödör vízzel öntsük le a kutyákat, ez a legtöbb esetben hatásos. Azért se nyúljunk soha a verekedő kutyák közé, mert a végtagjaink bánhatják.

A támadáskor magabiztosságot, határozottságot kell mutatnunk. Amikor a kutyák közel kerültek hozzánk nagyon határozott, hangos vezényszavakkal: nem, fújj, mit csinálsz, kiáltsunk rájuk. Testtartásunk is erőt sugározzon, kicsit dőljünk előre és félelmet még belülről se mutassunk, mert a kutyák ezt nagyon megérzik.

Fontos szabály az is, hogy soha nem szabad elszaladni a támadó kutya elől és különösen ártalmas, ha jajveszékelünk. Ez a támadó kutyát megerősíti. a zsákmányszerző ösztöne még inkább előtérbe kerül. Különösen a gyerekeket ismertessük meg e fontos szabállyal.

Harapás esetén ne tépjük, húzzuk ki a kutya szájából a harapást elszenvedett testrészünket, mert az még nagyobb, sokszor helyrehozhatatlan súlyos sérülést okozhat.

Összegezve: a leghatékonyabb a megelőzés! Határozottan távolodjunk el. Legrosszabb esetben kérjünk, hívjunk segítséget.”

 

Milyen következményei lehetnek egy ilyen támadásnak, ha megtalálják az elkövetők gazdáját?

„Sérülés esetén mindenekelőtt a sérülést okozó kutya tulajdonosának igazolnia kell az érvényes veszettség, illetve a kötelező védőoltások meglétét. Hivatalos eljárás keretében kell, hogy a felelősségre vonás megtörténjen, hiszen maradandó sérülést okozott kutyája emberrel, illetve állattal szemben.

Ilyen esetekben törekedjünk arra, hogy a felelősségre vonás megtörténjen, ami feljelentéssel indul meg.”

 

 

pumi_kutyak_0

 

Budaörsön mennyire gyakoriak az ilyen esetek?

„Nemcsak Budaörsön, de sajnos máshol is előfordulnak, de arányaiban nagyon ritkán hasonló esetek. Sajnos, ezek mind a felelőtlen kutyatartók hibájából történhetnek meg. Ezek a nagyon kirívó esetek erőteljes nyilvánosságot kapnak és nem is szükségtelenül. Azonban jó, ha mindenki tudja azt, hogy Magyarországon több mint 3 millió kutya él, annyi mint amennyi személygépkocsi van az országban.

Ezzel az egy családra jutó kutyák számát tekintve a világon az elsők között vagyunk minden évben. A kutyák nagyon magas számához képest elenyészőek a súlyos kutyatámadások. (Pláne, ha összevetjük a közúti sérülések balesetek számával, amelyeket az autósok okoznak.)

Ha már ennél a példánál tartunk, nem győzöm mindenhol hangsúlyozni a gondoskodó és felelős kutyatartás szükségességét. Budaörsön a Dr. Rex Kutyás Egyesület oktatópályáján várjuk a gazdikat.

A kutyázást is – ugyanúgy, ahogy a vezetést – tanulni kell, mert a kutyák annak ellenére, hogy a legrégebben és a legszorosabb kapcsolatban élnek velünk több tízezer éve, a legmegbízhatóbb társállatunkként, más ösztönrendszerük és viselkedésjegyeik vannak, amit meg kell tanulnunk kontrollálni és irányítani úgy, hogy közben az ő jólétük is biztosítva legyen egy harmonikus hosszútávú együttélés során. Segítséget nyújtunk, hogy milyen fajták a legalkalmasabbak hobbi kutyának, melyek azok, amelyeket ne válasszanak a családok.

Megismerve a család habituság segítünk a fajta kiválasztásában, szükség esetén beszerzésében.”

 

 

elveszettkutya

 

 

Az állattartásról szóló 59/2004. (X.20.) sz. és a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló 12/2013. (IV.15) sz. önkormányzati rendeletet szerint „az ebet belterület közterületén – kivéve az ebek futtatására kijelölt területet – pórázon kell vezetni.” 

A pórázt csak a kutyafuttató kapujának becsukása után lehet levenni.

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.