A Médiatanács büntetést szabott ki a Budaörs Rádióra

(Budaörs, 2023. január 13. – Budaörsi Infó) A Médiatanács idei első ülésén véglegesítette két helyi vételkörzetű rádiós frekvencia pályázati felhívását, egy körzeti tévé- és két helyi rádiócsatorna adásmenetének vizsgálata során pedig hiányosságokat tárt fel – közölte az NMHH Kommunikációs Igazgatósága 2023. január 11-én. Ezen utolsók közül a Budaörs Rádió az egyik érintett.

 

 

A Budaörs Rádió először 2007 szeptemberében szólalt meg a FM 104,8 frekvencián. A Budaörshöz tartozó Kamaraerdőből sugárzott adások között volt az élő reggeli műsortól kezdve, a számos magazinműsoron át, a szintén élő kívánság műsorig minden: a Budaörs Rádió mindenkihez szólt.

Három pályázó indult a Budaörs Rádió frekvenciájáért 2019-ben, viszont a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) akkor nem hirdetett győztest és a rádió elhallgatott 2019. április 10-e éjféltől.

A rádiót addig üzemeltető cég perre ment az ügyben, amit meg is nyert 2021 áprilisában. Ezzel esély nyílt rá, hogy visszakaphassák a frekvenciát, viszont így is néma maradt a rádió egészen 2022. július 16-ig.

két év törvénytelen elnémítás után az NMHH az oldalán csak ennyit közölt: A helyi vételkörzetű Budaörs 104,8 MHz frekvencia kereskedelmi jellegű használatára kiírt pályázati eljárás nyertese a Hunicom Stúdió Kft.

A hosszú médiahatósági huzavona miatt így csak tavaly indulhatott újra a Budaörs Rádió.

2022. február 24-én posztolta a jó hírt a Facebookon – a Budaörsiek csoportban – a rádió vezetője, Roczó-Nagy Zoltán, hogy újra szól Budaörs rádiója. Elmondása szerint nem szeretnének kártérítést benyújtani az elvesztegetett évekért, egyszerűen csak szeretnék, ha újra végezhetnék a munkájukat, tájékoztassák és szórakoztassák a hallgatókat. A budaörsi önkormányzat az újraindításhoz jelentős pénzügyi támogatást nyújtott a Budaörs Rádiónak, a budaörsi képviselő-testület 2022. május 25-én megtartott ülésén.

2022. szeptember 5-étől online is hallgatható a Budaörs Rádió.

 

 

Hatósági vizsgálat és bírság

 

Értesüléseink szerint a Budaörs Rádió a 2022. október 16-ai adásnapjának hatósági vizsgálata nyomán a médiatanács hatósági eljárást indított budaörsi helyi vételkörzetű, kereskedelmi rádió szolgáltatójával szemben.

Az adott adásnapon a rádió nem teljesítette a közszolgálati célú, illetve a helyi közélettel foglalkozó műsorok napi arányára vonatkozó vállalásait – ismertette az NMHH.

Ezen felül a szolgáltató szöveges tartalmakra és a zene arányára vonatkozó szerződéses vállalása sem teljesült. Mindezek miatt a Médiatanács bírságot állapított meg.

 

Felkerestük a rádió vezetőjét Roczó-Nagy Zoltánt, aki a kérdéseinkre elmondta, hogy megkapták az értesítést a büntetésről és egyetért vele, valóban hibáztak. A bírság nagyságrendjét nem árulta el.

„A munkánk nem csak a műsorok összeállításából és műsorgyártásból áll, hanem ezt egy adminisztráció is követi. Minden nap egy  összefoglalót kell készítenünk, amiben leírjuk, hogy az adott napon milyen műsoraink voltak, azok hossza, és a témáját is vezetni kell. 

A megszólalások és a bejátszott zenék hosszának arányban kell lennie. Itt hibáztunk, az említett napon kevesebb volt a megszólalás a Rádióban, mint amit vállaltunk, ezért kaptunk büntetést.

 

 

roczo

 

A büntetés összegéről nem szeretnék beszélni, de úgy gondolom, hogy korrekt bírságot szabtak ki. 

A jövőben még jobban odafigyelünk arra, hogy ez többet ne fordulhasson elő. 

7 év után kérelmezhetjük 7 évre a frekvenciát, de ha hibázunk, nem adják meg egy kérvényre, hanem újra kiírják a pályázatot.”

 

 

radio2

 

 

Korábbi cikkeink a témával kapcsolatban:

Műsorok otthonról az otthonokba – Már online is hallgatható a Budaörs Rádió

Újra szól a Budaörs Rádió

A testületi ülésen történt – Megmaradt félmilliárdról döntöttek, jelentős pénzügyi támogatást kap a Budaörs Rádió

Hiába a nyertes per, további négy hónapig még néma marad a Budaörs Rádió

Pert nyert a Médiatanács ellen a Budaörs Rádió

Elhallgat ma éjféltől a Budaörs Rádió

Befogadta a Médiatanács a Budaörs Rádió frekvenciájára beadott pályázatot

NMHH – Megjelent a pályázati felhívás a Budaörs Rádió frekvenciájára

 

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.