231,71 millió Ft-ból épül kerékpárút Budaörsön

(Budaörs, 2023. január 7. – Budaörsi Infó/Sajtóközlemény ) A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretén belül a Pénzügyminisztérium 2021. október 28-án meghirdetett „Élhető település” tárgyú felhívás alapján a Budaörs Város Önkormányzatának támogatási kérelmét támogatásra alkalmasnak minősítette – áll  a város közleményében.

 

 

Így Budaörs Város Önkormányzata 231,71 millió forint európai uniós vissza nem térítendő támogatásra lett jogosult.

Az összegből a város kerékpárutat épít a Kereskedők útján, illetve az Alsóhatár utcában, aminek a teljes hossza 1060 m lesz.

Az 1. sz. főút 5+012,25 km szelvényénél, a helyközi buszjáratok „Kötő utca” elnevezésű megállópárja között elhelyezkedő gyalogos átkelőhelyet szeretnék még átalakítani.

A projekt megvalósításának kezdete: 2022.06.01.
A tervezett kerékpárút az Alsóhatár utca/Kertész utca csomópontban csatlakozik be a már korábban kiépített kerékpárútba, amely kivisz Budaörs-Budapest közigazgatási határáig.

 

A tervezett létesítmény részletei:
– önállóan vezetett kétirányú kerékpárút 170 m

– elválasztott gyalog és kerékpárút 155 m

– önállóan vezetett kétirányú kerékpárút 355 m

– kerékpáros nyom kijelölés 380 m

Összes hossza: 1060 m

 

Az új szakasz kiépítésével új lakosok kapcsolódhatnak be a kerékpáros közlekedésbe. Ezzel nem csak a személyes egészségüket szolgálják, hanem hozzájárulhatnak a város környezeti terhelésének csökkentéséhez is.

A projekt befejezésének határideje: 2024 vége.

 

 

A fejlesztés bemutatása az önkormányzat közleményében

 

„Budaörs Város Önkormányzata régóta elkötelezett a klímavédelem és a fenntarthatóság mellett. A jelen projekt a fenntartható közlekedésfejlesztést támogatja. A 231,71 millió forint európai uniós támogatás segítségével elkészül a Budaörs Város Kerékpárforgalmi Hálózati Terv (KHT) és a Budaörs Város Fenntartható Mobilitási Terv (SUMP), kerékpárforgalmi útvonalat alakítunk ki a Kereskedők útján és az Alsóhatár utcában, illetve közlekedésbiztonsági beruházásokra kerül sor.

A Kerékpárforgalmi Hálózati Terv (KHT) a városi kerékpáros közlekedéssel kapcsolatos döntés-előkészítést, a vezetői döntéseket és a projekt előkészítéseket támogató eszköz. Funkciójával hozzájárul közvetetten a szén-dioxid kibocsátás csökkentéséhez és a települési klíma javításához, a fenntartható közlekedés feltételeinek megteremtéséhez, egy élhető, fenntartható település kialakításához, ezáltal hosszú távon a helyi lakosság helyben tartásához.

Budaörs Fenntartható városi mobilitási tervének célja, hogy létrejöjjön egy fenntartható városi közlekedési rendszer, amely a társadalmi, gazdasági és környezeti elvek iránt is elkötelezett. Elősegíti a fenntartható mobilitás hosszú távú jövőképe által vezérelt, tényalapú döntéshozatalt. Funkciójával hozzájárul közvetetten a fenntartható közlekedés feltételeinek megteremtéséhez, egy élhető, fenntartható település kialakításához, ezáltal hosszú távon a helyi lakosság helyben tartásához, a szén-dioxid kibocsátás csökkentéséhez és a települési klíma javításához is. A SUMP megalapozásához és elkészítéséhez szükséges felmérések, adatfelvételezések, kikérdezések megvalósítása (mint pl. forgalomszámlálás, kérdőíves felmérés) is részét képezik a projekttevékenységnek.

A tervezett kerékpárutat a Kereskedők útján, illetve az Alsóhatár utcában valósítjuk meg. Az Alsóhatár utca/Kertész utca csomópontban csatlakozik be a már korábban kiépített (KMOP-2.1.2) kerékpárútba, amely kivisz Budaörs-Budapest közigazgatási határáig.

Tervezett létesítmény típusai:

önállóan vezetett kétirányú kerékpárút 170 m

elválasztott gyalog és kerékpárút 155 m

önállóan vezetett kétirányú kerékpárút 355 m

kerékpáros nyom kijelölés 380 m

Összes hossz: 1060 m

Az új szakasz kiépítésével és a megvalósítandó szemléletformálási kampánnyal további lakosokat tudunk megnyerni a kerékpáros közlekedés számára. Ezzel nem csak a személyes egészségüket szolgálják, hanem hozzájárulnak a város környezeti terhelésének csökkentéséhez és a városi klímavédelmi célokhoz is.

A közlekedésbiztonsági beruházás részeként Budaörs Város területén az 1. sz. főút 5+012,25 km szelvényénél elhelyezkedő gyalogos átkelőhelyet kívánjuk átalakítani középsziget kiegészítéssel, a gyalogosok átkelésének biztonságosabbá tétele érdekében. A tervezési terület közösségi közlekedési megállóhoz (VOLÁN) csatlakozik, a helyközi buszjáratok „Kötő utca” elnevezésű megállópárja között. A beruházás hozzájárul közvetlenül egy élhető, fenntartható település kialakításához, ezáltal hosszú távon a helyi lakosság helyben tartásához.

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.