Újévi köszöntő – Wittinghoff Tamás: A sok gond és kihívás, ami bennünket ért 2022-ben, valamiféle tanulási folyamatot is elindított

(Budaörs, 2023. január 1. – Budaörsi Infó) A Budaörsi Infó szerkesztőségének hagyományteremtő kezdeményezése nyomán, idén is – országos és nemzetközi mintára – Wittinghoff Tamás polgármester újévi köszöntőt írt a budaörsiek számára, hiszen itt helyben mégiscsak a minket leginkább érintő történések a legfontosabbak. BÚÉK BUDAÖRS! 

 

 

Wittinghoff Tamás újévi köszöntője: 

Egy évvel ezelőtt, január elsején a bizakodás volt a meghatározó érzés, hogy végre magunk mögött hagytuk a covidot és a hosszú bezártság után teljesen visszakapjuk majd a régi életünket. Senki nem gondolta akkor, hogy mennyire nehéz év vár ránk.

Aztán már februárban elkezdtek dörögni a fegyverek a szomszédunkban, Oroszország megtámadta a független Ukrajnát, és a mai napig folytatódik az ártatlan civilek legyilkolása, a fűtés, a víz- és áramellátás szétbombázása, a lakóházak lerombolása, ami újabb és újabb menekülthullámokat indít el.

Itthon, a választási kampány lázában, a többség az esztelen pénzosztogatásról sem hitte el, hogy azt majd sokszorosan fogja mindenki visszafizetni. Akik pedig előre figyelmeztettek, azokat rosszindulatú károgóknak bélyegezték.

Sokak reménye szállt el az áprilisi választás éjszakáján, míg mások csak mostanában kezdenek ráébredni, hogy valótlanok voltak az ígéretek, és persze a félelemkeltés is hazugságokon alapult.

Aztán már nem is kellett mesterségesen félelmet kelteni.  Az infláció már az előző évben elkezdett növekedni, de igazán a választásokat követően durvult el, immár a magyar társadalom legnagyobb problémájává nőve ki magát. A magyar infláció európai csúcstartó, élelmiszerek terén éppenséggel duplája az uniós átlagnak. Vagyis egyértelművé vált, hogy a „háborús” és „szankciós” infláció emlegetése a kormány hibáiról és korábbi bűneiről próbálja csak elterelni a figyelmet.

Az inflációhoz hasonló sokkot okozott az energia- és az üzemanyagárak emelkedése, de a forint árfolyamának elszabadulása is. Ráadásul a kormány az úgynevezett rezsicsökkentést, éppen akkor vágta vissza, amikor a legnagyobb szükség lett volna a segítségre.

Közben vadul folyt az értelmetlen harc az Európai Unióval, így utolsóként állapodtak meg velünk, de ahhoz, hogy ténylegesen megérkezzenek az országba a nekünk szánt százmilliárdok, még számtalan feltételt kell teljesíteni, többek között látványosan vissza kell szorítani a korrupciót.

Természetesen az önkormányzatot is súlyosan érintette ez a helyzet. Az elviselhetetlen energiaárak minket is arra kényszerítettek, hogy ideiglenesen bezárjuk az uszodánkat, az éves költségvetésünkből pedig nagyon jelentős hányadot az intézményeink működőképességének megőrzésére kellett fordítanunk. Sajnos, ez az összeg 2023-ban várhatóan még ennél is több lesz.

És persze, ahogyan lenni szokott, ismét nem segítség érkezett a kormánytól, hanem csak újabb megszorítások. Hiába jeleztük, hogy az elszabadult energia árak miatt nem kérünk támogatást, csak azt a pénzt hagyják nálunk, ami a törvények szerint nem elvonható, melyet az itt működő cégek termelnek meg helyi adó formájában. Nem sikerült meggyőzni a döntéshozókat. A részben törvénytelen elvonások tehát tovább folytatódtak, 2022-ben már 3 milliárdot, 2023-ban pedig akár a négy milliárdot is elérheti az elvonás. Mindez borzalmasan beszűkíti a mozgásterünket, és csak rengeteg kreatív megoldással tudunk helytállni minden területen.

Hogy nagy a baj az országban, azt abból is azonnal érzékeltük, hogy meredeken megnőtt az önkormányzathoz segítségért fordulók száma. Ezért vált szükségessé, hogy a már eddig is az országos átlagot messze meghaladó szociális hálónkat még sűrűbbre szőjük.

Miközben megtartottuk az eddigi 22 féle támogatási formát, jelentősen megemeltük az értékhatárt, a minimál nyugdíj hatszorosára, amelytől valaki jogosulttá válik lakásfenntartási támogatásra. Ugyanakkor a támogatási összegeket is jelentősen növeltük. Ezzel reményeink szerint már hatékony segítséget tudunk nyújtani azoknak, akik bajba kerülnek.

Valóságos csoda, hogy ilyen körülmények között is normálisan működött a város, a szolgáltatásaink színvonala nem csökkent érezhetően, és még fejlesztésekre is futotta. Ehhez persze szigorú és következetes gazdálkodásra volt szükség, komoly takarékoskodásra és minden létező pályázati forrás megragadására.

Ezeknek köszönhetően a 2022-es évben is tovább szépült Budaörs, összességében kétmilliárd forintot költöttünk beruházásokra és felújításokra. Utak, játszóterek, óvodák újultak meg és egy 16 férőhelyes mini bölcsődét is megvalósítunk, bővítve ezen szolgáltatás kapacitását.

A helyi kultúrában is születtek jelentős eredmények. Tízedik alkalommal rendeztük meg nagy sikerrel a Primanima nemzetközi animációs fesztivált, a színházunkban rendszeresen országos érdeklődésre számot tartó darabokat adnak elő, és kemény harcok árán (kimondva, hogy a médiahatóság törvényt sértett) a szolgáltató visszaszerezte a helyi rádiónkat is.

Az oktatási intézményeink közül az Illyés Gimnázium megint fantasztikus teljesítményt produkált. Az ország legjobb vidéki középiskolája lett, miközben szolidaritásból is jelesre vizsgázott. Az oktatás tarthatatlan helyzete, a megalázó tanári bérek miatt robbanás-közeli állapot van az iskolákban. A hatalom süket a diákok, a szülők és a tanárok vészjelzéseire, és normális egyeztetések helyett agresszív lépésekkel reagál. Az Illyésben tudják a legjobban, hogy a kiváló teljesítmény egyik kulcsa a tanári szabadság és az autonómia, ezért vállalnak személyes egzisztenciális kockázatot is, hogy szolidárisak legyenek meghurcolt tanártársaikkal.

 

 

polgari_engedettlenseg_illyes_220913 (31)

 

Egyébként, ahogyan az a nehéz helyzetekben lenni szokott, a városunkban a szolidaritás egyre több jelét tapasztaljuk. Idén a díszkivilágítást helyi cégek támogatásából valósítottuk meg. Létrehoztuk a Budaörs Közösséget, amelyben kisebb nagyobb vállalkozások és civil szervezetek közösen keresik a válaszokat a mindannyiunkat érintő kihívásokra. És nagyon fontosnak érzem azt a szolidaritást, mely az ukrán nép felé irányul, s amely a legváltozatosabb segítségekben nyilvánul meg.

És, ahogy minden téli időszakban kiemelten fontosnak tartom, most is sokszor hangsúlyozom, figyelnünk kell egymásra, a korábbiaknál is jobban, mert ez a pusztító válsághullám sokakat temethet még maga alá, ezt pedig a mi városunkban nem engedhetjük meg. Az évek során összetartó közösség lettünk, talán ez is szerepet játszik abban, hogy annyira jó budaörsinek lenni.

A 2022. őszén elvégzett közvéleménykutatásban a megkérdezettek 98 százaléka azt válaszolta, hogy szeret vagy nagyon szeret itt élni. A maradék két százalékért is meg fogunk küzdeni.

Most, az év fordulóján nincs más választásunk, ismét bizakodnunk kell.

A sok gond és kihívás, ami bennünket ért 2022-ben, valamiféle tanulási folyamatot is elindított. Sok ember tette le a korábbi illúzióit, és vált számukra is világossá, hogy hazugságokkal, önbecsapással, szolidaritás, tolerancia és egymásra figyelés nélkül nem fogjuk megoldani a problémáinkat. És bíznunk kell abban is, hogy ez az esztelen háború, ártatlan emberek tömeges kiirtása véget ér, s idehaza is megérti mindenki, amit Ferenc pápa is olyan világosan és emberi módon fogalmazott meg. Mindenkinek a lehetséges minden eszközzel kötelessége támogatnia a megtámadott Ukrajnát!

Ennek jegyében kívánom minden Budaörsön élőnek, hogy saját maga, a családja és szűkebb-tágabb közössége számára is legyen a 2023. egy olyan év, amelynek végén már sokkal elégedettebben és boldogabban tekinthetünk majd vissza a mögöttünk hagyott időszakra!

Wittinghoff Tamás
Budaörs város polgármestere

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.