Karikó Katalin támogatásával világszínvonalú eszközt vásárolt a Debreceni Egyetem Biomechanikai Laboratóriuma

A kutatóbiológus a “Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért” kitüntetéssel járó pénz egy részét adományozta a laboratórium tevékenységének támogatására.

 

Pontosabb sebészi beavatkozást tesz lehetővé az a csúcstechnológiának számító holografikus eszköz, amelyet a Debreceni Egyetem (DE) Biomechanikai Laboratóriuma vásárolt a Karikó Katalin által felajánlott összegből – tudatta az intézmény az MTI-vel.

A közlemény szerint a kutatóbiológus, a szintetikus mRNS-alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója a “Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért” kitüntetéssel járó pénz egy részét adományozta a laboratórium tevékenységének támogatására.

“Az eszköz beszerzésével új korszak kezdődött a laboratórium életében” – idézték a közleményben Csernátony Zoltánt, a DE Ortopédiai Tanszék és a Biomechanikai Laboratórium vezetőjét.

Ismertetése szerint a holografikus eszköz egy speciális szemüveg. A “segítségével belehelyezkedhetünk az úgynevezett kevert valóságba, amikor egyszerre láthatók a valós és a virtuális világ elemei” – fogalmazott a professzor, hozzátéve, az eszköz elsősorban műtét közben jelenthet jelentős segítséget.

A Biomechanikai Laboratórium munkatársai szeretnék szoftveresen továbbfejleszteni az eszközt. Azzal kiválthatnák a rendkívül költséges és használat közben nagyon nehézkesen alkalmazható navigációs készülékeket – közölte Csernátony Zoltán.

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.