Bővíti a pusztazámori hulladékkezelő központot a Budaörs hulladékszolgáltatását is ellátó FKF anyacége

(Budaörs, 2022. december 22. – Budaörsi Infó) – Komplex hulladékgazdálkodási központtá bővíti a Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központot a Budapesti Közművek Nonprofit (BKM) Zrt., a fejlesztés a szomszédos, mintegy háromhektáros terület megvásárlásával vette kezdetét.

 

 

Szeptember 29-ei cikkünkben olvashattak róla, hogy a Fővárosi Közgyűlés támogatta, hogy a Mol és a Budapesti Közművek (BKM) közös céget hozzon létre a főváros és a központi régió hulladékszállítására szeptember 28-án. A Budaörs hulladékgazdálkodási tevékenységének a BKM általi átvételének tapasztalatai is hozzájárultak a döntéshez.

Az olajipari vállalat gyűjti be a hulladékot a magyarországi településekről a jövő évtől. A jelenlegi hulladékgazdálkodási közszolgáltatási tevékenység 2023. július 1-től már nem önkormányzati, hanem állami közfeladat.

A BKM az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta: a leendő komplex hulladékgazdálkodási központ a hulladék-előkezelést, -hasznosítást és -ártalmatlanítást egyaránt képes lesz megvalósítani, így a közszolgáltató másik komplex létesítményével, a Fővárosi Hulladékhasznosító Művel együtt megalapozza a fenntartható, körforgásos budapesti és agglomerációs hulladékgazdálkodást.

A fejlesztés azután vált elérhetővé, hogy a BKM keretein belül önállóan működő FKF Hulladékgazdálkodási Divízió megvásárolta a pusztazámori telep melletti két telket, amelyek együtt több mint három hektárt tesznek ki – közölték.

 

 

pusztazamor_hulladeklerako_fkf_bkm

 

Az átalakítás következtében a pusztazámori telephely alkalmas lesz a vegyesen gyűjtött hulladékok ártalmatlanítását megelőző kezelésre és válogatásra, így energetikailag hasznosítható anyag előállítására. Ezzel egyúttal csökken a lerakóba kerülő hulladék mennyisége is. „A fejlesztés során megújul a csurgalékvíz-tisztítási technológia is, továbbá a komposztáló üzem bővítésére is sor kerül a zöldhulladék további hasznosítása érdekében” – írták.

Emellett a depóniagáz-gyűjtő és -hasznosító rendszer bővítése révén jelentős mennyiségű villamos energia állítható elő, ami nemcsak a klímacélok teljesítéséhez járul hozzá, de jelentős import földgáz-megtakarítást is eredményez – olvasható a közleményben.

Hozzátették: a Nyugat-Európában széles körben gyakorlattá váló példát követve a fejlesztésekkel egyfajta komplex energiapark létrehozását tűzték célul.

 


A közleményben emlékeztettek: az FKF Hulladékgazdálkodási Divízió kiemelt feladata Budapest és tíz agglomerációs település (Budaörs, Dunabogdány, Leányfalu, Pusztazámor, Tahitótfalu, Göd, Dunakeszi, Pilisszentlászló, Szentendre, Pomáz) hulladékgazdálkodási közszolgáltatásának ellátása, a hulladékok begyűjtése, elszállítása, majd azok hasznosítása, valamint ártalmatlanítása.


 

Magyarország hulladékgazdálkodási közszolgáltatói közül jelenleg a BKM rendelkezik a legnagyobb hasznosítási kapacitással. Az évente mintegy 600 ezer tonna vegyesen gyűjtött települési szilárd hulladék 60 százaléka a Fővárosi Hulladékhasznosító Műben energetikailag, távhő és villamos energia formájában hasznosul.

A hulladékkezelési rendszer másik alappillérét a Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ képezi, amely fogadja a fennmaradó hulladékmennyiséget, kezeli az energetikai hasznosítás során keletkező salakot, továbbá itt valósul meg a Budapesten begyűjtött csaknem 30 ezer tonna kerti zöldhulladék komposztálása is – tájékoztattak.

 

Elérési útvonal

A pusztazámori hulladéklerakó a környező településektől (Pusztazámor, Sóskút, Tárnok, Tordas, Gyúró) viszonylag távol, 3-5 kilométerre, egy infrastruktúra nélküli 90 hektáros mezőgazdasági területen található. A Budaörstől és a fővárostól körülbelül 25 km-re fekvő terület az M7-es autópályán közelíthető meg.

Az M7 autópálya tárnoki lehajtója felől, a körfogalomnál Pusztazámor felé kell lekanyarodni és az első (nem földúti) elágazásnál balra fordulni (a körforgalomtól 3,6 km).

Telefon: +36 1 700 7000

 

(Budaörsi Infó / mti)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.